L'entrada de 6.000 immigrants a Ceuta és una crisi sense precedents en una de les fronteres més complicades de l'Estat i de tota la Unió Europea. L'habitual bona cooperació entre les autoritats marroquines i espanyoles i la recent crisi diplomàtica entre ambdós països per l'hospitalització a Logroño del líder del Front Polisario, Brahim Gali, fa pensar que res del que està passant és casualitat.
I és que mentre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha cancel·lat un viatge oficial a París (França) i recentment ha anunciat que es desplaçarà fins a Ceuta per seguir de primera mà la crisi migratòria, les autoritats marroquines guarden silenci.
Contactats per Efe, ni el ministeri d'Interior ni el d'Exteriors marroquins no s'han volgut pronunciar sobre les raons d'aquesta arribada massiva d'immigrants, entre els quals hi ha aproximadament 1.500 menors d'edat. És a dir, el regne alauita actua com si res estigués passant. Només la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha confirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que Sánchez està parlant amb el seu homòleg marroquí sobre la qüestió.
Qui sí que s'ha pronunciat és l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, quan ha assegurat aquest mateix dimarts que en les relacions entre països hi ha actes que tenen conseqüències, "i s'han d'assumir", en clara referència a la decisió d'Espanya d'acollir el líder del Front Polisario, Brahim Ghali.
Passivitat de la policia marroquina?
Aquesta arribada massiva d'immigrants no és quelcom habitual i ja hi ha qui assenyala algun dels possibles motius. Un periodista local citat per Efe ha assegurat que els immigrants han estat entrant a la ciutat espanyola sense cap control ni per part de la policia marroquina ni per part de l'espanyola.
Això hauria provocat un efecte crida entre altres immigrants, dels quals la majoria són marroquins però entre els quals també hi ha nombroses comunitats d'immigrants subsaharians, segons han assegurat organitzacions humanitàries.
L'ombra del conflicte sahrauí
Res fa pensar que sigui mera casualitat el fet aquesta crisi immigratòria es produeixi tres setmanes després que les autoritats marroquines s'indignessin amb les espanyoles per haver acceptat en secret l'entrada al país del líder del Front Polisario, Brahim Gali.
I és que tot i que la ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, ja s'hagi afanyat a dir que no li consta que el que està passant pugui ser una mesura de pressió del Marroc, aquest país ja va advertir en diverses ocasions que la resposta espanyola no satisfeia les seves demandes i que hi hauria "conseqüències".
Espanya sempre va excusar-se al·legant que l'atenció de Gali responia a motius "humanitaris", però el que més controvèrsia va generar a Rabat és que el líder del Polisario va entrés a l'Estat amb una identitat algeriana falsa quan, a més, l'Audiència Nacional l'investiga des de fa anys per presumptes violacions dels drets humans a instàncies d'una associació.