Ni deu dies de pau. La calma al govern de Rishi Sunak ha estat un miratge i un dels membres del seu gabinet ja ha protagonitzat la primera polèmica després que el nou primer ministre arribés a Downing Street el 24 d'octubre. Estem parlant de Suella Braverman, a qui els britànics ja han batejat com Cruella Braverman, en referència a l'antagonista de 101 Dàlmates pels seus comentaris sobre els immigrants al Regne Unit. Concretament, la ministra de l'Interior ha fet una crida a aturar la "invasió" de persones vingudes de fora de les fronteres britàniques, assegurant que està buscant les vies per aconseguir-ho. Aquestes paraules de Braverman s'emmarquen després que un centre d'acollida fos atacat i el responsable de l'acció se suïcidés. Amb tot, no hi ha hagut víctimes mortals, només dues persones que estaven al centre han patit ferides lleus.
Les paraules de la polèmica ministra han encès l'oposició, que està pendent de qualsevol pas en fals del govern Sunak per demanar que els britànics tornin a votar, ja que les enquestes durant el mandat de Truss donaven als laboristes una victòria històrica i el SNP, els independentistes escocesos, com a principal partit de l'oposició per davant dels conservadors. Així, els laboristes encapçalats per Keir Starmer, han denunciat que en aquest centre atacat hi habiten unes 4.000 persones migrants en condicions infrahumanes, ja que està dissenyat per acollir només 1.600 persones. A més, s'hi han detectat diferents brots de malalties.
Acomiadada per Liz Truss
Les crítiques a Braverman no només s'han limitat als diputats del partit laborista, sinó que també hi ha hagut membres del mateix partit conservador que han censurat les seves paraules. Una diputada tory ha denunciat que la ministra no proporciona allotjament suficient als immigrants i l'acusa de convertir aquesta mena de centres en camps de refugiats. Tot plegat té lloc en un context complicat per als migrants que arriben al Regne Unit, ja que durant l'època de Boris Johnson es va decidir que serien deportats a Ruanda tots els sol·licitants d'asil que arribin al seu territori, i que sigui el país africà qui s'encarregui de processar les seves peticions.
Aquesta, però, no és la primera polèmica de Braverman. De fet, que Sunak la recuperés com a ministra ja va aixecar polseguera perquè tan sols unes setmanes abans, l'efímera Liz Truss l'havia forçat a dimitir com a ministra de l'Interior. Per què? Doncs enmig d'una crisi de credibilitat gairebé sense precedents del govern britànic va enviar un document oficial a través del seu correu electrònic, fet que infringia de manera clara les normes ministerials. A més, en ell s'hi podia llegir informació considerada molt sensible, ja que era un esborrany d'una declaració sobre migració, que ara li ha suposat una nova ficada de pota. Amb tot, no sembla que aquest embolic hagi de tenir les mateixes repercussions que l'anterior.
Un exministre conservador, concursant d'un 'reality'
Tot i que aquesta crisi afecta el gabinet de Sunak, els conservadors ja havien protagonitzat un altre escàndol en aquests primers deu dies de mandat, que no sembla que hagin de ser en cap cas una bassa d'oli per qui és el primer ministre més jove del Regne Unit, el més ric i el primer que professa una religió no cristiana. En aquest cas, l'ara diputat, però durant bona part de la pandèmia ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, ha estat suspès com a diputat tory per formar part d'un reality en el qual personatges famosos han de sobreviure en una jungla.