La constitució francesa conté un rar article que permet aprovar els pressupostos sense la necessitat d'una votació. L'article en qüestió, el 49.3, ha estat activat per la primera ministra del país gal, Elisabeth Borne, aquest dimecres i ha posat fi així al debat a l'Assemblea Nacional. Durant la darrera setmana, l'oposició havia interposat diferents esmenes en contra de l'opinió del govern d'Emmanuel Macron, el que estava impedint l'aprovació dels comptes. L'aprovació de forma unilateral ha despertat moltes crítiques entre l'oposició, que ara disposa de 24 hores per interposar mocions de censura, que teòricament, podrien fer caure l'executiu de Macron.
Els dos grups principals de l'oposició, el partit d'esquerres NUPES i l'agrupació d'ultradreta Agrupació Nacional, han anunciat ràpidament que presentaran una moció de censura cadascun. Tot i això, no s'espera que aquestes dues mocions prosperin, ja que cap de les dues agrupacions donarà suport a l'altra i no podran arribar als 289 vots necessaris perquè segueixin endavant. Els dos partits de l'oposició han subratllat "la debilitat" de l'executiu per la falta d'una majoria sòlida. Tot i això, les dues mocions es portaran a debat i a votació a l'Assemblea Nacional, el que suposarà també una prova pel govern de Macron, que es troba en dubte, no només per l'oposició, sinó també per una gran part de la població.
Serà la segona vegada que s'apliqui aquest article durant el mandat de l'actual president, Emmanuel Macron, després que el febrer de 2020 el llavors primer ministre, Edouard Philippe, ho va usar per a adoptar la reforma de les pensions enmig d'una gran tensió social, projecte que finalment va ser retirat pel Govern a causa de la pandèmia. Si llavors Macron disposava d'una sòlida majoria parlamentària, ara recorre a aquest article quatre mesos després d'haver perdut la majoria absoluta a la cambra baixa en les legislatives i després d'una mica més d'una setmana de debats sobre els comptes de 2023, que han posat de manifest la seva feblesa.
Per justificar l'ús d'aquest article Borne ha acusat l'oposició de bloquejar el debat sobre els comptes i s'ha justificat al·legant que "la nació necessita tenir un pressupost", sense el qual "l'interès general queda en qüestió". Ha indicat que s'ha dialogat amb tots els grups sense que cap hagi expressat la seva intenció de recolzar els plans del president, la qual cosa els obliga a avançar. Com a signe d'obertura, la primera ministra ha afegit que en el pressupost que s'aprovarà s'inclouran un centenar de les esmenes ja adoptades per l'Assemblea, "algunes d'elles de l'oposició", encara que l'article 49.3 els permetria no fer-ho. La portaveu de La França Insubmisa, principal partit de la NUPES, Mathilde Panot, va replicar que amb aquesta maniobra "el macronisme es converteix en autoritarisme". Per part seva, el portaveu del RN, Jean-Philippe Tanguy, va assenyalar que l'ús del 49.3 mostra "la feblesa i la desorientació" del Govern.
Les mocions de censura, en un moment de tensió social
França es troba en un moment de tensió social. El passat dimarts milers de persones van sortir al carrer en diverses ciutats del país transalpí per mostrar el seu malestar amb el govern d'Emmanuel Macron. Aquesta protesta s'ha celebrat en un moment de tensió al país, enmig d'una crisi per la falta de carburant a les gasolineres, a causa de la vaga dels treballadors de les refineries franceses. Les mobilitzacions també han arribat tan sols dos dies després que 140.000 persones, convocades pels partits d'esquerra, sortissin al carrer per denunciar l'alt cost de la vida i mostrar el seu rebuig cap al govern actual. Aquestes mobilitzacions han tingut lloc en les principals ciutats de França. S'han viscut moments de tensió amb enfrontaments entre la policia i els manifestants durant aquesta jornada de "mobilització interprofessional", ja que els treballadors han evitat parlar de vaga general.