Assaborir una copa de vi no és una cosa fàcil. I sembla que ja no agrada tant fer-ho o fer-ho a l'engròs, si més no, això és el que diuen les xifres. El consum mundial de vi va caure l'any 2024 fins al seu nivell més baix en més de 60 anys, ha dit el principal organisme comercial, i va generar preocupacions sobre els nous riscos dels aranzels nord-americans. L'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV) ha dit aquest dimarts que les vendes del 2024 van caure un 3,3% respecte a l'any anterior fins als 214,2 milions d'hectolitres.
L'OIV, l'informe de la qual es basava en xifres governamentals, ha destacat que aquesta seria la xifra de vendes més baixa des de 1961, quan les vendes van ser de 213,6 milions d'hectolitres. La producció també es troba en el seu nivell més baix en més de 60 anys, després d'haver caigut un 4,8% el 2024 fins als 225,8 milions d'hectolitres. El cap d'estadístiques de l'OIV, Giorgio Delgrosso, ha destacat que la indústria del vi s'havia vist afectada per una tempesta perfecta, ja que els problemes de salut redueixen el consum a molts països i els factors econòmics s'afegeixen als problemes.

“Més enllà de les interrupcions econòmiques i geopolítiques a curt termini, és important tenir en compte els factors estructurals i a llarg termini que també contribueixen a la disminució observada del consum de vi”, ha destacat l'informe anual de l'OIV. L'OIV ha posat de manifest que el consumidor ara pagava un 30% més per una ampolla que el 2019-20 i que el consum global havia caigut un 12% des de llavors.
Caiguda del consum: a què es deu?
Als Estats Units, el principal mercat vitivinícola del món, el consum va caure un 5,8% fins als 33,3 milions d'hectolitres. Delgrosso ha exposat que els aranzels ordenats pel president dels Estats Units, Donald Trump, podrien convertir-se en “una altra bomba” per a la indústria del vi. Les vendes a la Xina es mantenen per sota dels nivells previs a la covid. A Europa, que representa gairebé la meitat de les vendes mundials, el consum va caure un 2,8% l'any passat. A França, un dels principals productors mundials, l'any passat es va consumir un 3,6% menys de vi. Espanya i Portugal es trobaven entre els pocs mercats on va augmentar el consum.
L'OIV ha assegurat que la producció s'havia vist afectada per extrems ambientals, com ara pluges superiors a la mitjana en algunes regions i sequeres en altres. Itàlia va ser el primer productor mundial amb 44 milions d'hectolitres, mentre que la producció de França va caure un 23% fins als 36,1 milions d'hectolitres, el seu nivell més baix des de 1957. Itàlia és també l'exportador més gran de vi i el seu comerç va augmentar a causa de la popularitat dels vins escumosos com el prosecco.

Espanya va produir 31 milions d'hectolitres, mentre que la producció de vi dels Estats Units va caure un 17,2% fins als 21,1 milions d'hectolitres, principalment a causa de la calor extrema.
L'OIV no podia predir si el consum es tornaria a disparar i els actors del sector, com la cadena francesa de botigues de vins Nicolas, asseguren que hi ha una caiguda “generacional” del consum. “La gent ja no en beu de manera festiva i els joves en consumeixen menys que els seus pares”, ha dit la companyia en un comunicat a l'Agence France-Presse. Tanmateix, “la gent beu menys, però millor”, va dir Nicolas, i per tant està disposada a gastar més. Caldrà veure com l'impacte i el consum de vi afecten els negocis paral·lels, com per exemple, museus, tasts de vins o degustacions.