La cimera entre Espanya i el Marroc celebrada aquest dijous a Rabat ha obert crítiques a Alemanya. La trobada entre tots dos països ha causat divisió entre els estats de la Unió Europea, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, es doblegués davant el Marroc i acceptés que el Sàhara és una autonomia marroquina en la declaració conjunta. Aquest abandonament definitiu del suport espanyol a la reivindicació sahrauí ha generat controvèrsia a països de la UE, com és el cas de França i Alemanya, els quals respecten el dret internacional i rebutgen que el Sàhara Occidental formi part del Marroc. Segons recull el mitjà alemany Tagesspiegel, "la nova política espanyola d'"apaivagament" cap al Marroc és un problema per a la Unió Europea" i està obrint "una bretxa entre els socis de la UE". 

"La reconciliació entre Espanya i el seu veí del sud, el Marroc, ha tingut un alt preu", assegura el diari d'Alemanya, que destaca la "calorosa" benvinguda a Sánchez i els seus ministres a Rabat. Així mateix, remarca que el president espanyol va ser rebut amb entusiasme pel primer ministre marroquí perquè "va adoptar sorprenentment la línia del Marroc en el conflicte sobre el Sàhara Occidental". Un posicionament que, a banda d'animar al govern marroquí, també ha generat crítiques perquè, segons subratlla Tagesspiegel, la visita al país magrebí "ha introduït una nova falca a la UE".

Diferències a la UE sobre el Marroc

De fet, el mitjà alemany recorda que el mateix Bundestag "no reconeix la reivindicació marroquina del Sàhara Occidental com a província del sud amb una eventual autonomia", cosa que fa que "el Marroc trenqui regularment la cooperació". Per contra, Sánchez ha reiterat en aquesta cimera Marroc-Espanya que "considera la iniciativa d'autonomia marroquina, presentada el 2007, com la base més seriosa, realista i creïble per resoldre aquest diferèndum". Segons Tagesspiegel, aquesta afirmació ha tingut unes clares conseqüències: "El president del govern espanyol ha cedit al xantatge. Amb això, el regne del Marroc ha obert una bretxa a la UE i ara pot enfrontar als països europeus entre si". Pel que fa a la possible reacció de la UE, el mitjà afirma que "sembla impotent davant d'aquesta enèrgica política exterior".

A banda, el diari alemany assegura que la relació entre l'executiu espanyol i el Marroc fa que "Espanya pagui un preu molt alt". En aquesta línia, recorda que el posicionament sobre el Sàhara Occidental també està passant factura al govern de coalició amb Podemos i a la vinculació de l'Estat amb Algèria, país proveïdor d'energia que dona suport al moviment independentista sahrauí i que ha decidit interrompre les seves entregues. Tagesspiegel exposa que abandonar la neutralitat també ha deixat el PSOE malparat a la UE. I és que el passat 19 de gener, els eurodiputats socialistes d'Espanya es van abstenir a l'hora d'aprovar una resolució crítica amb el Marroc pel deteriorament de la llibertat de premsa. 

El suport d'Espanya cap al govern marroquí, segons recull el mitjà, és pel paper que té Rabat a l'hora d'aturar la migració cap a Europa. "Els dos enclavaments espanyols a Espanya, Ceuta i Melilla, s'utilitzen alegrement com a palanca. Allí, les forces de seguretat marroquines tenen a les seves mans permetre o no les allaus massives cap a la tanca fronterera amb Europa", afirma Tagesspiegel