El secretari de Defensa dels Estats Units, Pete Hegseth, ha assegurat aquest dimecres que no és "realista" que Ucraïna estigui en condicions de tornar a les seves fronteres prèvies al 2014, moment en què Rússia va iniciar la invasió dels seus territoris, ni que estigui en condicions de passar a formar part de l'OTAN com a resultat d'un acord de pau. "Volem, com vostès, una Ucraïna sobirana i pròspera, però hem de començar per reconèixer que tornar a les fronteres d'Ucraïna anteriors al 2014 és un objectiu poc realista. Perseguir aquest objectiu il·lusori només prolongarà la guerra i causarà més patiment", ha assenyalat Hegset tot just començar una reunió del grup de mig centenar de països que donen suport a Kíiv, informa l'agència Efe.

Hegseth ha intervingut en començar la reunió, que per primera vegada no ha presidit el seu país, sinó el Regne Unit. Ha remarcat que "una pau duradora per a Ucraïna ha d'incloure sòlides garanties de seguretat que assegurin que la guerra no tornarà a començar. Això no ha de ser Minsk 3.0", ha manifestat, referint-se als acords de Minsk per intentar tancar el conflicte entre Ucraïna i Rússia que va començar el 2014. El secretari de Defensa ha dit que "els Estats Units no creuen que l'ingrés d'Ucraïna a l'OTAN sigui un resultat realista d'un acord negociat", i han afegit que, "en comptes d'això, qualsevol garantia de seguretat ha d'estar sostinguda per tropes europees i no europees".

"Si aquestes tropes es despleguen com a forces de manteniment de la pau a Ucraïna en algun moment, han de desplegar-se com a part d'una missió no de l'OTAN, i no han d'estar cobertes per l'article 5" del Tractat de Washington (aquest tractat garanteix la defensa col·lectiva dels aliats), ha recordat. Així mateix, el cap del Pentàgon ha assenyalat que "hi ha d'haver una robusta supervisió internacional de la línia de contacte". "Per ser clars, com a part de qualsevol garantia de seguretat, no hi haurà tropes nord-americanes desplegades a Ucraïna", ha matisat.

Hegseth també va fer referència al fet que, "per possibilitar encara més una diplomàcia eficaç i reduir els preus de l'energia que financen la maquinària bèl·lica russa", el president dels Estats Units, Donald Trump, "està donant curs a la producció energètica nord-americana i animant altres països a fer el mateix". "Uns preus de l'energia més baixos, juntament amb una aplicació més eficaç de les sancions energètiques, ajudaran que Rússia s'assegui a la taula. Salvaguardar la seguretat europea ha de ser un imperatiu per als membres europeus de l'OTAN", ha afegit.

En aquest context, ha assegurat, a més, que Europa "ha de proporcionar una part aclaparadora de la futura ajuda letal i no letal a Ucraïna", la qual cosa es tradueix en donar més munició i equipament, ampliar la seva base industrial de defensa i, alhora, "parlar amb franquesa als seus ciutadans sobre l'amenaça a què s'enfronta Europa" i invertir més en defensa. L'objectiu actual del 2% del PIB "no és suficient; el president Trump ha demanat un 5% i jo hi estic d'acord", ha destacat.

Els Estats Units no es poden centrar en la seguretat d'Europa

Hegseth ha indicat igualment als seus socis "directament i sense ambigüitats" que "les crues realitats estratègiques impedeixen que els Estats Units se centrin principalment en la seguretat d'Europa". "Els Estats Units s'enfronten a greus amenaces per al seu propi territori. Hem de centrar-nos, i ens estem centrant, en la seguretat de les nostres pròpies fronteres", ha afirmat, i ha agregat que estan "donant prioritat a la dissuasió de la guerra amb la Xina al Pacífic, reconeixent la realitat de l'escassetat i fent concessions en matèria de recursos per garantir que la dissuasió no fracassi".

"La dissuasió no pot fallar, pel bé de tothom (...). Plegats podem establir una divisió del treball que maximitzi els nostres avantatges comparatius a Europa i el Pacífic, respectivament", ha explicat. En qualsevol cas, ha puntualitzat que observa "senyals prometedors que Europa veu aquesta amenaça, entén el que cal fer i posa fil a l'agulla". D'acord amb Hegseth, la continuïtat de l'OTAN "exigirà que els nostres aliats europeus surtin a la palestra i assumeixin la responsabilitat de la seguretat convencional al continent". "Els Estats Units continuen compromesos amb l'aliança de l'OTAN i amb l'associació de defensa amb Europa i punt, però els Estats Units ja no toleraran una relació desequilibrada que fomenti la dependència", ha finalitzat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!