Un país com Israel envoltat d’enemics (Hamàs, Hezbollah, l’Iran, els houthis del Iemen, les milícies de Síria, l’Iraq i Pakistan), que ha estat involucrat en nombrosos conflictes bèl·lics amb els seus veïns àrabs des de la seva fundació el 1948, entre ells la guerra dels Sis Dies (1967), la de Yom Kippur (1973), les dues guerres del Líban (1982 i 2006) i els conflictes actuals oberts a Gaza i contra l’Iran, necessita mantenir un exèrcit i un sistema de defensa fort per garantir la seva supervivència i la seguretat dels seus ciutadans, que és la seva gran prioritat. És gairebé una necessitat existencial i no s'està de gastar el que calgui per aconseguir-ho. Per al 2024, el Parlament d’Israel va aprovar un pressupost de 160.000 milions de dòlars (19.000 milions més que el del 2023) per a despeses militars, perquè la política de defensa d’Israel es basa a mantenir un avantatge militar qualitatiu sobre els potencials adversaris, i també en les aliances estratègiques, especialment amb els Estats Units. Aquesta necessitat l’ha portat a tenir alguns dels sistemes tecnològicament més avançats, especialment per protegir el seu espai aeri. Entre els més importants, destaquen la Cúpula de Ferro (Iron Dome), les Fletxes (Arrow), la Fona de David (David’s Sling) o la cúpula làser Raig de Ferro (Iron Beam), encara en desenvolupament. Però en què consisteixen i com funcionen?
Sistema de defensa multicapa
El cel d’Israel s’ha de protegir contra els míssils i drons que poden llançar aquests enemics, com ha estat el cas del llançament d’una pluja de míssils de l’Iran d’aquest dimarts, o a l’atac amb drons del passat abril, o com els míssils que va llançar Hamàs a l’atac del 7 d’octubre. El sistema de defensa aèria d’Israel està format per diferents sistemes, o capes, en funció d’on vinguin els míssils i la distància que recorren.
La Cúpula de Ferro (Iron Dome)
La Cúpula de Ferro o Iron Dome és el sistema de defensa antimíssils de curt abast de les Forces de Defensa d’Israel. El seu nom evoca una bombolla o un escut protector, com el que es veu a les pel·lícules de ciència-ficció, però en realitat, és un sofisticat sistema que detecta els míssils que són llançats en un rang de 4 a 70 quilòmetres i hi respon llançant un altre míssil anomenat Tamir, que l’intercepta i el destrueix. Però a més d’interceptar el míssil al cel, incorpora un radar que detecta el míssil i la seva trajectòria de destí, i alerta la població amb antelació, a través de sirenes, d’un possible impacte, per tal que pugui dirigir-se als refugis antiaeris.
I think Iron Dome 🚀
— AMIRAN 🇮🇱 (@Amiran_Zizovi) October 1, 2024
is one of God's hands that protect us every day 🙏
What do you say about it ? pic.twitter.com/WZiHQ0zqyf
Daniel Gold és un destacat enginyer de defensa israelià conegut per ser la figura principal darrere del desenvolupament del sistema de defensa de míssils Iron Dome. Va concebre la idea de la Cúpula de Ferro durant la seva etapa com a cap de la Direcció d'Investigació i Desenvolupament d'Israel al Ministeri de Defensa, càrrec que va ocupar del 2003 al 2010, i el seu treball li ha valgut nombrosos reconeixements. És considerat com un dels sistemes més innovadors i efectius d’aquest tipus a escala mundial. El fabricant de la Cúpula de Ferro, la companyia israeliana Rafael Defense Sistems, assegura que el percentatge d’èxit del sistema és d’un 90%. El cost de cada míssil Tamir que es llença per interceptar un míssil enemic costa uns 50.000 euros.
L’estat jueu té bateries de la Cúpula de Ferro per tot el país. Les bateries es col·loquen en llocs secrets i a prop de zones residencials, amb un objectiu clar interceptar els milers de coets llançats. L'ordinador del sistema de la Cúpula de Ferro calcula en pocs segons el lloc previst de l'impacte i només actua quan existeix risc de víctimes. En aquell moment es llancen dos míssils que impacten contra el coet d'atac, destruint-lo en l'aire. Tanmateix, el sistema no és hermètic i, de vegades, les cases queden destruïdes o les persones resulten ferides o mortes. Per això la població ha de seguir les instruccions del Comandament de Rereguarda, que és la unitat dins de les Forces de Defensa d'Israel encarregada de protegir la població civil a les ciutats. Quan hi ha atacs, la gent ha de córrer sempre als refugis antibombes que hi ha a gairebé tots els habitatges del país. Els israelians estan entrenats des de petits per a aquest tipus de situacions, i en molts casos s'han salvat vides humanes gràcies a la responsabilitat de la població.
Les Fletxes (Hetz-Arrow)
El sistema Hetz-Arrow (fletxa en hebreu i anglès), és el sistema de defensa contra míssils balístics de llarg abast. Està dissenyat per interceptar míssils fora de l’atmosfera terrestre, i té diverses versions, l’Arrow 2 i l’Arrow 3. Els Arrow actuen sobre grans zones defensives, protegint punts estratègics i zones poblades. La versió més recent, l'Arrow 3, ha estat creat per interceptar i destruir els atacs de més abast, fins i tot aquells que incloguin armes de destrucció massiva. El sistema ha estat desenvolupat per Israel, però es basa en una tecnologia que és producte de la col·laboració amb els Estats Units. L’Arrow 3 pot destruir els míssils llançats a gran distància, fins i tot fora de l’atmosfera, a més de 500 quilòmetres d’altitud, cosa que redueix el risc de danys col·laterals sobre àrees poblades. Per això, pot neutralitzar míssils amb armes químiques, nuclears o biològiques abans no entrin a l’atmosfera. L’Arrow 2, per la seva banda, permet interceptar míssils dins de l’atmosfera terrestre.
Fona de David (David’s Sling)
Aquest és el sistema de defensa de mig abast, se situa entre el Iron Dome (curt abast) i el Arrow (llarg abast) que protegeix Israel dels atacs de míssils d'entre 40 i 250 quilòmetres. La Fona de David (David's Sling) també ha estat desenvolupada per l’empresa israeliana Rafael juntament amb els Estats Units, i està dissenyada per interceptar coets de grans dimensions, míssils balístics de curt abast, míssils de creuer, avions i drons de dimensions mitjanes i grans. El govern finlandès va comprar aquest sistema de defensa a Israel per 317 milions d'euros després de l'adhesió a l'OTAN, amb l'objectiu d'augmentar el seu pressupost en defensa.
Raig de Ferro (Iron Beam)
Amb el pas dels anys, Israel ha desenvolupat altres sistemes de defensa contra atacs de coets, míssils i drons de curt, mitjà i llarg abast. La cúpula làser Raig de Ferro (Iron Beam) és un sistema encara en desenvolupament d'arma làser d'alta energia que podria fer veure la Cúpula de Ferro com a antiquada. És el primer sistema operatiu de la seva classe. El Raig de Ferro està dissenyat per interceptar una àmplia gamma d'amenaces, tant coets com drons d'atac, de curt i mitjà abast. El Raig de Ferro és bàsicament un raig làser que intercepta qualsevol amenaça desintegrant-la en l'aire, i serà tan efectiu que ni tan sols serà necessari fer sonar les sirenes, tan pertorbadores, i a un cost gairebé nul. La seva particularitat és que el Raig de Ferro pot fulminar un míssil en tan sols uns quatre segons amb un raig làser. El sistema es va donar a conèixer el 2022 i s’espera que sigui operatiu el 2025.
Apparently, the first-ever use of an Iron Beam combat laser was used in repelling a missile attack on Tel Aviv this evening. pic.twitter.com/1grGAlXzKG
— S p r i n t e r (@SprinterFamily) October 15, 2023