El coronavirus ha ensenyat que la improvisació i el virus no són gaire amics. També ha quedat demostrat que la covid és capaç de sorprendre amb girs de guió. L'últim cas sorprenent, l'ha protagonitzat el president dels Estats Units, Joe Biden. Fa uns dies es va saber que el president tornava a ser positiu per coronavirus només set dies després d'haver donat negatiu després del seu primer brot del virus. Tot plegat sembla un embarbussament, però no ho és. La Casa Blanca ha exposat que Biden tornava a estar aïllat, tenia una mica de tos, però no tenia febre i els pulmons estaven "nets".

Esbrinar què ha passat amb els dos positius o dos contagis de Biden és complex. El president ha tornat a donar positiu després de ser tractat amb l'antiviral Paxlovid. Els funcionaris de la Casa Blanca van suggerir prèviament que era poc probable un cas de rebot de covid, segons informes de casos a tots el país. Malgrat tot, els tests de detecció del virus no diuen el mateix. En aquest sentit, se li està monitorant la salut i avaluant-lo. 

Què diuen els metges sobre la reinfecció de Biden?

El doctor Ashish Jha, coordinador de la resposta de covid de la Casa Blanca, ha dit que les dades demostren que la taxa de reinfecció amb tan poc temps és baixa i ha assenyalat que els que la pateixen estan generalment protegits contra malalties greus, segons destaca la CNN. Biden, però, no és l'únic pacient que desenvolupa aquesta afecció. El director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties infeccioses, Anthony Fauci, també va experimentar una reinfecció de coronavirus. A diferència de Biden, però, els seus símptomes van empitjorar quan van tornar després del tractament amb Paxlovid i els seus metges li van receptar una tongada més, destaca el mateix canal. 

Els experts han demanat una investigació més sistemàtica sobre els casos de rebot per comprendre qui està en més risc i si el tractament estàndard de cinc dies de Paxlovid s'ha de prolongar per prevenir-lo. Els estudis han demostrat que les persones poden transmetre la infecció a altres durant un rebot, cosa que és una altra raó per intentar comprendre'l millor.

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les sigles en anglès) dels Estats Units van emetre una alerta de salut per als metges al maig sobre el potencial d'un possible rebot de casos de covid. Així, s'exposava que els símptomes de vegades tornen, i que aquesta pot ser la manera com la infecció es manifesta en algunes persones, independentment de si estan vacunats o tractats amb medicaments com Paxlovid. Els CDC van dir aleshores que la majoria dels casos de rebot involucren una malaltia lleu i que Paxlovid "continua recomanant-se per al tractament en etapa primerenca de covid de lleu a moderat entre persones amb alt risc de progressió a malaltia greu".

Pfizer, la companyia que fabrica Paxlovid, va dir que els seus estudis van mostrar que els rebots eren fets estranys i que van passar tant en les persones que van prendre el medicament com en les que van prendre una píndola de placebo. Com que els investigadors van notar el fenomen en tots dos grups, la companyia no creu que estigui relacionat amb el medicament.

Què és el Paxlovid?

Tal com constata la CNN, es tracta d'un antiviral que els Estats Units van autoritzar el mes de desembre passat, ja que se'l va associar en la reducció del risc de covid-19 greu, es creu que Paxlovid, en combinació amb vacunes i reforços, és una de les millors formes de protegir persones amb alt risc de malaltia greu. La droga suprimeix el coronavirus, bloquejant un enzim que l'ajuda a reproduir-se dins del cos. Com amb tots els antivirals, es creu que el tractament funciona millor si s'inicia dins dels cinc dies posteriors a l'aparició dels primers símptomes. Els assaigs clínics de Paxlovid van mostrar que va reduir el risc d'hospitalització i mort un 88% quan es va administrar dins dels cinc dies posteriors a l'inici dels símptomes.

 

Imatge principal: el president dels EUA, Joe Biden, atén de manera virtual a una conferència / Efe