Les eleccions d'Itàlia 2022, que se celebraven aquest diumenge 25 de setembre, 50 milions d'italians i italianes estaven cridats a les urnes per votar en uns comicis on un 40% dels votants que es declaraven indecisos o que directament s'abstindrien. Aquest fet, precisament, convertia les eleccions d'Itàlia d'aquest diumenge en la convocatòria amb menys participació en la història de la Itàlia republicana. Europa observa aquesta cita electoral marcada per l'extrema dreta, la crisi energètica i la guerra a Ucraïna. Però més enllà de les circumstàncies actuals, les eleccions italianes venen marcades per un sistema electoral diferent i innovador.

🔴 Giorgia Meloni guanya les eleccions d'Itàlia amb un 43% dels vots
 

📖 Així és el programa de Germans d’Itàlia, el partit de Giorgia Meloni
 

💬 Giorgia Meloni, després de guanyar les eleccions a Itàlia: "Governarem per unir els italians"
 

El Rosatellum és el nom amb què es coneix el sistema electoral italià, en honor al diputat del Partit Democràtic que va proposar la reforma, Eltore Rosato. Aquesta llei electoral va entrar en vigor el 2017 i estableix un sistema d'elecció mixta, tant per a la Cambra dels Diputats com per al Senat. Després d'una reforma constitucional l'any 2020, es redueix el nombre de parlamentaris a escollir entre les dues cambres. Per aquest motiu, per a aquestes eleccions es trien 400 parlamentaris -abans n'eren 630- per al Parlament italià i 200 -abans n'eren 315- per al Senat. Una altra novetat per a aquests comicis és el fet que els menors de 25 anys podran votar per primer cop els representants a la Cambra Alta.

Dos sistemes diferents en les eleccions italianes

Així doncs, en les eleccions d'aquest diumenge hi ha dos sistemes per escollir els representants polítics. D'una banda, s'escull el 61% dels escons amb un sistema proporcional. És a dir, els partits presenten una llista de candidats i reben un nombre d'escons al Parlament en proporció al nombre de vots rebuts. Tanmateix, un altre 37% s'assignarà per sistema majoritari: els partits presenten un sol candidat i guanya el qui treu més vots, encara que sigui un vot més només. Finalment, el 2% restant està reservat per al vot estranger: en total, 12 diputats i senadors.

La raó principal d'aquesta llei electoral aprovada ara fa cinc anys és bàsicament per afavorir les grans coalicions electorals, indispensables per arribar al govern. Una altra intenció que tenia aquest sistema ideat per Rosato era fomentar el bipartidisme i frenar el partit populista Moviment 5 Estrelles, que finalment va ser el guanyador de les eleccions generals del 2018. En relació amb aquest modus operandi, la llei electoral estableix certs llindars de votació que, si no se superen, impedeix que un partit entri a les Cambres italianes. Així, les aliances necessiten, almenys, el 10% dels vots a tot el país, mentre que les llistes han d'obtenir almenys el 3%. D'altra banda, les coalicions han de suposar com a mínim el 40% dels vots per arribar al poder.

El dia de les eleccions a Itàlia 2022

Tal com han detallat les enquestes en les darreres setmanes, es calcula una victòria del bloc de l'extrema dreta i centredreta. Tot i això, no s'ha d'ignorar l'abundant xifra de ciutadans que a hores d'ara encara no saben quina opció votar. Així, caldrà esperar el recompte de vots –que comença després del tancament de les urnes a les 23 hores– per veure si es confirmen o no els sondejos. Els resultats finals solen començar a aparèixer dilluns a les 14.00 hores, segons els mitjans del país italià.