Una gran presa a l'àrea controlada per Rússia, al sud d'Ucraïna, ha estat destruïda. Un fet que hauria provocat una inundació i un desastre majúscul. Durant tota la setmana, l'exèrcit d'Ucraïna i l'OTAN han acusat Rússia de volar la presa, mentre que Rússia ha culpat Ucraïna. 

❌ Desastre de Kakhovka: primeres xifres de morts oficials i crítiques d'Ucraïna a la resposta global
 

🗣️ Zelenski acusa Rússia de disparar al personal de rescat de Kherson
 

Però mentre dura la guerra de la dialèctica, milers de persones han hagut de ser evacuades de les zones baixes a tots dos costats del riu Dniéper. El cap de l'ajuda humanitària de l'ONU, Martin Griffiths, ha advertit sobre les conseqüències greus i de gran abast.

Les preguntes darrere l'incident de la presa de Kakhovka 

Malgrat tot, com s'ha arribat fins aquí? Què li ha passat a la presa? I qui hi ha darrere d'aquest fatal accident? La central hidroelèctrica Kakhovka es troba a la ciutat de Nova Kakhovka, a la regió de Kherson. La ciutat es troba actualment sota ocupació russa. 

La presa va ser construïda a l'era soviètica, destaca la BBC, i és una de les sis que hi ha al llarg del riu Dnipro, que va des del nord del país fins al Mar Negre. A la regió de Kherson, Rússia ocupa el costat esquerre o sud, mentre que Ucraïna controla el costat esquerre o nord. La presa és coneguda popularment com el mar de Kakhovka.

Personal de rescat durant les tasques d'evacuació a Kherson / Efe

La destrucció de la presa i preocupació ambiental

Les imatges de vídeo mostren un trencament massiu a la presa, amb aigua travessant-la i inundant riu avall, direcció a Kherson. L'operador ucraïnès UkrHydroEnerho ha dit que l'estació de Nova Kakhovka estava "totalment destruïda" i no podia ser restaurada. No se sap del cert quan va patir els danys per primera vegada, però les imatges per satèl·lit suggereixen que el seu estat s'hauria deteriorat durant dies, constata la cadena britànica. 

El que és cert és que quan la presa va cedir, milers de litres d'aigua van sortir negant camps agrícoles. Pobles i ciutats han quedat completament inundats. Milers de persones han estat evacuades de casa seva. Tot i el panorama, encara no se sap del cert la magnitud del desastre. 

A banda dels danys materials, també preocupen els ambientals. El riu ha estat contaminat amb 150 tones de lubricant industrial, segons ha destacat aquesta setmana el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i unes 300 més corren el risc de filtrar-se. A més, les terres agrícoles han quedat negades i les conseqüències podrien durar anys i deixar els camps inutilitzats.

Inundació a Kherson / Efe

I un plus de perillositat. Les aigües estan fent aflorar les mines terrestres que genera preocupació pels habitants de Kherson i també per als que venen a donar assistència. El cap de la unitat de contaminació d'armes de la Creu Roja, Erik Tollefsen, ha dit, destaca la mateixa BBC, que havien perdut la pista d'on eren les mines: "Tot el que sabem és que estan en algun lloc riu avall". 

Zelenski, que ha visitat aquesta setmana la regió afectada, ha criticat la Creu Roja, precisament, per no oferir prou ajuda per gestionar el desastre ni per rescatar les persones que s'han quedat atrapades en ciutats inundades. A més, també ha acusat el Kremlin de disparar contra el personal de rescat a la regió de Kherson.

Teories del desastre de la presa de Kakhovka

No està clar que ha provocat el trencament de la presa, però Ucraïna acusa Rússia d'haver-la fet saltar pels aires de manera deliberada. Moscou podria haver tingut por que es fes servir el camí com a part de la contraofensiva i hagués preferit destrossar-lo abans. Ara bé, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, podria haver culpat a Ucraïna i ho hauria descrit com un acte de “sabotatge” que privaria d'aigua la península de Crimea. 

Més enllà de les acusacions mútues, també hi ha diverses teories, segons destaca la BBC. Els combats podrien haver afectat l'estructura, segons ha dit a la mateixa cadena britànica, Mark Mulligan, professor de Geografia Física al University College London. Una segona teoria que s'ha presentat és que Rússia, que controla la presa, hauria permès que els nivells d'aigua augmentessin i això hauria provocat el col·lapse més impactant. 

Inundació a Kherson / Efe

Territori inundat

Al voltant de 600 km2 de la regió de Kherson estaven sota l'aigua dijous, hauria informat el governador regional. Oleksandr Prokudin va dir que el 68% del territori inundat es trobava a la riba esquerra del riu Dnipro, ocupada pels russos. El nivell mitjà d'inundacions a la regió de Kherson dijous al matí era de 5,61 metres, va dir. Divendres s'informava que unes 16.000 persones podrien haver-se vist obligades a abandonar casa seva, segons el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres. Tal com destaca la cadena nord-americana NBC News, el govern dels Estats Units destaca que la intel·ligència del país podria assenyalar Rússia com a culpable de l'atac, malgrat que com s'ha pogut veure, no hi ha conclusions clares al respecte. A més, Kíiv també té una altra preocupació sobre la taula, a banda de les inundacions i els desplaçats que ha comportat el trencament de la presa. Les autoritats ucraïneses, més enllà de buscar culpables, han expressat la seva por, ja que el col·lapse podria amenaçar el subministrament d'aigua potable del país. 

 

 

Imatge principal: Kherson inundat / Efe