El segrest massiu de nens ucraïnesos cap a diferents punts de Rússia continua. Costa molt saber amb exactitud quants nens han deportat a Rússia, però cada vegada hi ha més dades sobre la taula de per què el Kremlin centra els seus esforços també en això. L'ambaixadora britànica a Ucraïna, Melinda Simmons, ha qualificat el suposat segrest massiu de nens d'Ucraïna per part de Rússia com una estratègia deliberada per tallar els vincles entre Ucraïna i la "pròxima generació que defensarà el país".
Simmons ha dit al mitjà de notícies ucraïnès ArmyInform –i recull també el The Guardian– que els suposats segrestos formaven part de la seva "invasió híbrida" del país.
Al març, el president rus, Vladímir Putin, i la comissària d'infants de Rússia, Maria Lvova-Belova, van ser acusats pel tribunal penal internacional de la Haia per la "deportació il·legal" de nens ucraïnesos. Els nens agafats o conservats per Rússia estaven "subjectes a una gamma extraordinària i implacable de rentada de cervell", va dir Simmons, que "crea una barrera psicològica entre els nens i els seus pares".
Les implicacions d'aquests “segrests” orquestrats pel Kremlin
Això, en altres paraules, implica que Ucraïna ha de buscar aquests nens que han estat “segrestats” i lluitar també contra una ferida oberta. Cal abordar, una vegada trobats aquests nens, la qüestió psicològica de la rentada de cervell que poden haver viscut aquests nens. D'aquesta manera, Simmons destacava que hi havia nens que tornaven pensant que lluitar contra Ucraïna era "correcte".
Rússia ha "segrestat" milers de nens d'institucions estatals ucraïneses i de campaments d'estiu dels quals ja no han tornat. Alguns també han estat "segrestats" després de quedar orfes per la guerra o quan els seus pares havien estat detinguts en zones ocupades.
La Universitat de Yale, el mes de febrer passat, va destacar que des de l'inici de la guerra, nens de quatre mesos que vivien en zones ocupades havien estat portats a 43 campaments a través de Rússia, incloent-hi Crimea i Sibèria, per rebre una reeducació relacionada amb l'exèrcit, destaca el diari britànic. En alguns campaments, els nens no van tornar la setmana que estava previst que ho fessin, sinó que van fer-ho setmanes més tard. Alguns, però, no ho han ni fet.
La vida als campaments russos
El mateix diari destaca que en diferents vídeos publicats a les xarxes socials es pot veure com els nens canten l'himne nacional rus i porten també la bandera. També es veu que els professors parlen de la necessitat de corregir la concepció que tenen de la història russa i soviètica. "Està bastant clar que, si robes nens, ho fas per retallar una generació viable que defensi el país", relatava Simmons.
Malgrat que les dades no són precises, el The Guardian es fa ressò de les últimes oficials publicades per Ucraïna. En total, s'estaria parlant d'uns 16.226 nens deportats a Rússia. Se n'han localitzat 10.513 i n'han tornat 300. De la resta, no se'n sap res.