El passat dijous, Alejandro Arcos Catalán, qui tres dies abans havia assumit el càrrec d'alcalde de Chilpancingo (Mèxic), condemnava en una roda de premsa l'assassinat de la seva mà dreta al consistori, Francisco Tapia. Només uns dies després els mateixos mitjans informen de la decapitació d'Arcos Catalán, membre del Partit Revolucionari Institucional (PRI) ha estat al càrrec només sis dies abans de ser assassinat. La notícia ha commocionat Mèxic, especialment l'estat de Guerrero, d'on Chilpancingo és la capital. 

El cos d'Arcos Catalán va ser robat a l'interior d'un cotxe, però el cap es trobava a la part exterior del sostre del mateix vehicle. El cotxe estava al mig del carrer i van ser els mateixos veïns que el van veure i van alertar a les autoritats. Alejandro Moreno, president del PRI, ha confirmat l'homicidi a través d'un missatge a la xarxa social X alhora que va demanar una investigació clara i immediata a la Fiscalia General de la República (FGR) de Mèxic. "Han assassinat el nostre alcalde de Chilpancingo, Alejandro Arcos, i fa tot just tres dies al secretari d'aquest mateix Ajuntament, Francisco Tapia. Feia menys d'una setmana que estava en el càrrec. Funcionaris joves i honestos que buscaven progrés per a la seva comunitat", ha lamentat. 

Tapias va morir tirotejat només uns dies abans que Arcos Catalán. Tot plegat suposa un cop molt dur per un nou govern que només començava i que posava la violència a la ciutat i l'estat com una de les seves prioritats. Després d'assumir el càrrec, Arcos Catalán va assegurar que el seu principal compromís era "garantir la pau i la seguretat al municipi" i que això ho compliria "de la mà de l'Exèrcit Mexicà". La violència criminal a Guerrero i a la capital Chilpancingo ha anat en augment els últims anys amb disputes constants de grups del crim organitzat pel control territorial per al tràfec de drogues, extorsió i altres delictes.

La violència a Mèxic, un problema cronificat

El problema de la violència armada a Mèxic fa anys que és crònica. Lligada al narcotràfic i altres activitats delictives, els assassinats són pràcticament diaris en algunes zones del país on les organitzacions criminals compateixen amb l'estat pel control del territori. Mèxic s'ha convertit els darrers anys en un dels països més perillosos del món on exercir de periodista, des de principi d'any han estat assassinats quatre periodistes:  Enrique Hernández Avilés, Alejandro Alfredo Martínez Noguez, Víctor Alfonso Culebro Morales i Roberto Carlos Figueroa.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!