Malgrat les expectatives de les joves afganeses, de la comunitat internacional i contradient les seves pròpies promeses fa menys d'una setmana, els talibans van impedir aquest dimecres l'esperada tornada de les adolescents als centres d'educació secundària a l'Afganistan. Les estudiants de secundària afganeses estaven a punt per reprendre per fi les classes, coincidint amb què s'han acabat les vacances d'hivern, després de més de set mesos de tancament i incertesa, però els fonamentalistes van decidir a última hora mantenir-les fora de les aules fins que fixin un uniforme. "Les escoles de secundària i superiors estaran tancades fins a nou avís, quan es dissenyi l'uniforme de les escoles conforme a la xaria, els costums afganesos i la cultura", ha revelat el Ministeri d'Educació dels talibans en un comunicat després d'hores de confusió.

Es tracta d'un sobtat canvi de rumb respecte a l'anunci oficial, la setmana passada, que tant els nens com les nenes de totes les edats podrien tornar avui a les aules. L'accés de les alumnes a l'escola primària sempre ha estat permès, i els talibans havien previst ara segregar a les adolescents per sexe o portar vel per anar a les classes, entre altres mesures. La confusió ha començat a primera hora del matí, quan tant les escoles de secundària femenines com les alumnes es disposaven a reprendre les classes. Com ha pogut comprovar Efe a Kabul, el canvi de rumb ha caigut com una gerra d'aigua freda sobre les professores i estudiants que anaven amb il·lusió als centres educatius, on s'han trobat amb aquesta decebedora notícia.

Desil·lusió entre les nenes

"Totes les estudiants i professores estaven molt contentes per tornar a l'escola, però aquest matí he rebut un missatge de l'autoritat educativa del districte que les nenes entre les classes 7 i 12 haurien d'esperar a un segon permís a causa de problemes amb el vel", ha lamentat a Efe la directora d'una escola secundària per a nenes del Govern a Kabul, que ha demanat romandre anònima. 

De camí a casa després del fallit començament, un grup de joves estudiants que també han demanat de no ser identificades no ocultaven la seva desil·lusió: "Sens dubte, estàvem molt contentes per tornar a l'escola després de tant temps, però per desgràcia la directora ens ha dit que torna a estar tancada per a nosaltres i que no podem anar a les classes". Una segona alumna ha recordat que s'ha passat la nit desperta "per la il·lusió de tornar a l'escola".

Drets de les dones


El d'avui era un dels moments més esperats a l'Afganistan després de la presa del poder dels talibans, tant per les joves que havien vist interrompuda la seva educació com per la comunitat internacional, que reclamava als islamistes que garantissin tots els drets als afganesos, en especial a les dones. L'enviada de Nacions Unides per a l'Afganistan, Deborah Lyons, ha fet patent la seva preocupació a Twitter.

afganistan deborah lyons

Tuit Deborah Lyons

També la missió de Nacions Unides a l'Afganistan (UNAMA) ha lamentat en un comunicat el manteniment del tancament. "Nacions Unides a l'Afganistan deplora l'anunci fet avui pels talibans que ampliaran la seva prohibició indefinida a les alumnes per sobre del grau 6 de tornar a l'escola", va assenyalar l'UNAMA. António Guterres, el secretari general de Nacions Unides, va celebrar la setmana passada aquesta tornada a l'escola de les adolescents.

Fins i tot quan els talibans van anunciar la reobertura de les classes per a tots els alumnes, i abans que fessin marxa enrere, organitzacions defensores dels drets humans havien cridat a vigilar el procés amb cautela. "Des que van arribar al poder el 15 d'agost de 2021, els talibans han violat àmpliament els drets de les nenes i les dones", ha advertit Human Rights Watch (HRW) avui.

Segregació per sexes


L'organització ha apuntat a la "dura segregació per sexe" i les "noves normes de conducta i vestimenta per a les dones" a les universitats, que van reobrir també per a les estudiants el febrer passat, com a senyals preocupants de la falta d'obertura dels talibans malgrat les seves promeses de canvi. Durant la seva primera etapa al poder, entre 1996 i 2001, els fonamentalistes van seguir una rígida interpretació de l'islam que els va portar a prohibir que les noies anessin a escola.