Decisió històrica a Colòmbia, on el Tribunal Constitucional ha votat aquest dilluns a favor de despenalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs fins a la setmana 24 de gestació, un pas "històric per a Amèrica Llatina", que han empès organitzacions feministes per a la protecció de la vida i la salut de les dones. Aquesta decisió s'ha dilatat durant mesos per dificultats administratives i impediments de jutges imposats per organitzacions contràries a l'avortament, el Tribunal ha aprovat en una sessió extraordinària amb 5 vots a favor i 4 en contra aquesta decisió. Amb tot, no elimina el delicte de l'avortament del Codi Penal, però dona un termini de sis mesos a les gestants que vulguin posar fi al seu embaràs.
"Ja està despenalitzat l'avortament fins a 24 setmanes i és un gran èxit per a les dones; és històric per a Colòmbia i per a Amèrica Llatina, és un pas i és un avenç molt important per continuar garantint la vida, la salut, la llibertat i el dret a decidir de les dones", ha assegurat a Efe l'advocada de Women's Link i portaveu del moviment Causa Justa, Mariana Ardila, una de les lletrades que va presentar fa més de 500 dies la demanda davant del Tribunal. Més d'un centenar de dones de la marea verda, color dels mocadors verds a favor de l'avortament (davant els blaus d'aquells que s'han posicionat en contra), han rebut la notícia entre salts, llàgrimes, abraçades i crits d'"és legal", després de mesos esperant una decisió de l'alt tribunal.
"Com a moviment Causa Justa som molt feliços perquè guanyem les dones, el Tribunal Constitucional es va donar l'oportunitat de fer història, garantint els drets de les dones," ha apuntat Efe Sandra Mazo, una altra de les portaveus d'aquest moviment, que agrupa a més d'un centenar d'organitzacions feministes i de drets humans.
Decisió molt esperada
A partir d'aquesta decisió, "les dones no seran perseguides ni criminalitzades almenys fins a certes setmanes i això per a nosaltres és important; guanyem les dones", ha detallat Mazo, ja que des de 2006 a Colòmbia ha augmentat significativament la persecució i les condemnes per avortament, amb una mitjana de 400 casos per any i un total de 346 dones condemnades fins a 2019, segons un informe recent d'aquest moviment, amb dades de la Fiscalia del país. Així, l'avortament és un delicte més perseguit judicialment i condemnat que la violència intrafamiliar o les violacions sexuals o fins i tot que l'avortament no consentit, segons aquest mateix informe.
Ara, a partir del mateix instant que es publiqui el comunicat de la decisió del Tribunal Constitucional, les dones deixaran de ser perseguides per un delicte que, excepte en tres situacions (violació o incest; perill de la vida o salut de la mare, i malformació del fetus), estava penat fins i tot amb quatre anys i mig de presó. "Això sens dubte és un avenç gegant per als milers de dones i nenes que estaven en risc i que avui podran anar al sistema de salut", ha afegit la portaveu Ardila, que també va prometre que continuaran "empenyent perquè s'elimini el delicte de l'avortament del Codi Penal però avui s'ha fet un avenç molt important".
Dues demandes
En el Tribunal, des de fa més d'un any, reposaven dues demandes que demanaven l'eliminació del delicte de l'avortament, però ha estat la de Causa Justa la que, més de 500 dies després, ha progressat. Ha estat un camí ple de sotragades i que ha hagut de superar obstacles com l'impediment d'un dels magistrats que suposadament havia de votar a favor, Alejandro Linares, i que ha estat tirat endavant per quatre homes i una dona: els magistrats Alberto Rojas, Antonio José Lizarazo, José Fernado Reyes, el conjutge Julio Andrés Ossa i la magistrada Diana Fajardo.
Es tracta, malgrat ser una decisió a mitges, de la "legislació de l'avortament més avançada de tota la regió americana", segons l'advocada de Women's Link, i deixa oberta la porta a una despenalització total, ja que encara queda per resoldre la segona demanda que hi ha en el Tribunal.
Situació a Espanya
A Espanya, el ministeri d'Igualtat, dirigit per Irene Montero, prepara una revisió de la llei de l'avortament, aprovada el 2010 i que és vigent des d'aleshores. Segons aquesta, qualsevol dona major de 18 anys pot interrompre l'embaràs per la seva pròpia voluntat durant les 14 primeres setmanes. Passades aquestes 14 setmanes, fins i tot la 21 es pot practicar l'avortament terapèutic, una interrupció voluntària per causes mèdiques, "sempre que existeixi gravi risc per a la vida o la salut de l'embarassada i així consti en un dictamen emès anteriorment a la intervenció per un metge o metgessa especialista diferent del que la practiqui o dirigeixi", tal com recull la llei. Després de les primeres 22 setmanes de gestació es podrà practicar quan es detectin anomalies fetals incompatibles amb la vida o se li detecti una malaltia "extremadament greu o incurable", fet que també haurà de constatar un dictamen mèdic.