Moldàvia diu prou. La presidenta del país, Maia Sandu, ha firmat aquest dimecres una llei que estableix "l'idioma romanès" en totes les lleis del país, en comptes dels idiomes “moldau” o “matern”. "He promulgat una llei que confirma la veritat històrica i innegable: l'idioma estatal de la República de Moldàvia és el romanès. Vull que l'idioma romanès ens uneixi a tots els que vivim aquí i estimem aquesta terra", ha exposat la presidenta al seu compte de Facebook i que recull la publicació European Pravda

Segons la presidenta, els que fa anys que diuen que els ciutadans de Moldàvia parlen "moldau" i no romanès "persegueixen un únic objectiu: dividir-nos". "Passa perquè quan has dividit una nació, és més fàcil subjugar-la i controlar-la. Un poble dividit no és una força unida que pugui defensar-se. Aquells que van intentar dividir-nos no estaven preocupats per la lingüística, sinó per com mantenir a Moldàvia en una eterna querella nacional", ha constatat.

Anteriorment, l'oposició de Moldàvia va prometre apel·lar l'eliminació de la "llengua moldava" al Tribunal Constitucional. Aleshores, la llei firmada per la presidenta teòricament encara pot ser cancel·lada. El 16 de març, els legisladors moldaus van aprovar la lectura final d'un projecte de llei que canviarà les referències a l'idioma nacional oficial del país en la constitució i en tots els textos legislatius del moldau al romanès. 

Una qüestió d'idioma

La llei substituirà "l'idioma moldau", l'"idioma oficial", l'"idioma estatal" i l'"idioma matern" actualment totes aquestes referències s'usen a la constitució i a tots els documents oficials en qualsevol forma gramatical per l'"idioma romanès" a la forma gramatical corresponent. 

Aleshores, després dels "canvis tècnics", l'article de la Constitució moldava sobre l'idioma s'acordarà i tindrà el següent contingut. "L'idioma estatal de la República de Moldàvia és l'idioma romanès".

Rússia vol forçar el conflicte a Moldàvia

La regió de Transnístria, a Moldàvia, és el nou focus de conflicte del Kremlin. L'agència de notícies russa Tass va informar fa uns dies que els serveis de seguretat de la regió haurien frustrat un intent d'assassinat del líder internacionalment no reconegut Vadim Krasnoselsky. "Els intents d'assassinat de diversos funcionaris de Transnístria s'han perpetrat seguint les instruccions del servei de seguretat ucraïnès del SBU, segons ha informat el ministeri de seguretat estatal de la república. Els sospitosos de preparar un intent d'assassinat del líder de Transnístria van ser detinguts i estan sent interrogats". D'aquest suposat intent d'assassinat no se n'ha tret l'aigua clara. Transnístria va intentar separar-se de Moldàvia a principis de la dècada del 1990.

Rússia ha estat acusada recentment de voler provocar o estar impulsant un cop d'estat a Moldàvia, un país que fa frontera amb el sud-oest  d'Ucraïna, que podria arrossegar la nació a la guerra del Kremlin. Precisament per aquest motiu, ha estat un gest molt significatiu el del canvi de nom en l'idioma del país. Un fet que no es feia o no s'havia fet fins ara per no forçar encara més les tensions entre el Kremlin i el govern moldau.

Moldàvia ha estat enfrontant-se a les tensions creixents tant pel seu govern proeuropeu com pels seus partits opositors pròxims. En els darrers dies, la presidenta Maia Sandu ha acusat Rússia de conspirar per enderrocar el seu govern i descarrilar les seves aspiracions a unir-se a la Unió Europea. "Alguns volen que el nostre país caigui per instal·lar-se (a la capital) un govern esclavitzat als interessos del Kremlin", exposava Sandu fa uns dies. Moscou ha negat aquestes declaracions i ha dit que eren un intent de les autoritats de Moldàvia per distreure l'atenció dels seus "fracassos socials i econòmics".

 

 

Imatge principal: la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu / Efe