La fiscalia dels Estats Units ha demanat sis mesos de presó i una multa de 200.000 dòlars pel principal exassessor de Donald Trump a la Casa Blanca, Steve Bannon. El mes de juliol passat, Bannon va ser declarat culpable de desacatament per un tribunal federal de Washington per negar-se a comparèixer davant el comitè de la Cambra del 6 de gener, que analitza l'assalt al Capitoli i per negar-se a proporcionar documents. Està previst que la sentència es publiqui el pròxim dia 21 d'octubre i ara la fiscalia ha recomanat al jutge que aquesta sigui la pena per aquest cas. "Pel seu desacatament sostingut i de mala fe al Congrés, l'acusat ha de ser sentenciat a sis mesos de presó i una multa de 200.000 dòlars, sobre la base de la seva insistència a pagar la multa màxima en lloc de cooperar amb la recerca financera de rutina prèvia a la sentència de l'Oficina de Llibertat Condicional", apunta la fiscalia en la seva sol·licitud, que han publicat aquest dilluns diversos mitjans locals.
Segons apunta la fiscalia, Bannon no va complir completament amb l'oficina de llibertat condicional en la seva investigació. Durant la investigació va respondre sense impediments a preguntes personals, sobre la seva família, salut i antecedents professionals, però es va negar "a revelar els seus registres financers, insistint, en canvi, que està disposat i és capaç de pagar qualsevol multa imposada, inclosa la multa màxima per cada càrrec". A part d'aquest cas, l'exassessor de Trump també es troba immers en un altre procés judicial a Nova York on se l'acusa d'un suposat frau en una campanya de recaptació de fons per construir un mur amb Mèxic. Per aquesta causa està imputat per dos delictes greus de rentat de diners, dos càrrecs per conspiració i un delicte greu d'intriga per defraudar.
Bannon és la primera persona a ser condemnada per menyspreu al Congrés en un judici des de 1974, segons apunta Forbes, després de desafiar un requeriment de compareixença de la cambra que investiga els fets del 6 de gener de 2020, sobre l'assalt al Capitoli. L'exconseller de Trump va afirmar que les seves converses amb l'expresident nord-americà van ser protegides sota "privilegis executius" com a justificació per no testificar, però el jutge ho va rebutjar i va ser condemnat per un jurat. Segons la cambra, Bannon i Trump van tenir diverses converses telefòniques que van conduir a la revolta del 6 de gener suggerint que tenia coneixement dels plans postelectorals de Trump i coneixement de l'atac al Capitoli. Bannon va dir als seus associats abans de les eleccions que Trump tenia previst declarar la victòria, encara que no guanyés.
Bannon és un dels molts aliats de Trump que s'han negat a complir amb les obligacions de compareixença del comitè de la Cambra del 6 de gener, i l'antic assessor Peter Navarro també ha estat acusat per menyspreu al Congrés i podria enfrontar-se a conseqüències similars a les de l'exassessor de Trump. No està clar quants altres aliats de Trump podrien enfrontar-se a càrrecs per no cooperar amb el comitè.