Els parlamentaris Demòcrates iniciaran aquesta setmana el procés per a promoure l’impeachment (impugnació) del president Donald Trump, segons ha anunciat aquest dimarts Nancy Pelosi (foto), cap del Grup Demòcrata a la Cambra de Representants (cambra baixa) dels Estats Units. El procés pot acabar amb la condemna i destitució de Trump —o absolent-lo.
Els Demòcrates entretenien aquesta decisió de fa mesos, especialment arran de “l'informe Mueller” del passat juliol —que prova i descriu les interferències de Rússia en favor de Trump a les eleccions presidencials del 2016— i de la recurrent resistència del president i d’alts càrrecs de la Casa Blanca a entregar documents i a testificar sobre les irregularitats que investiguen sis comissions de la Cambra.
La gota que ha fet vessar el got és la denúncia d’un dels funcionaris d’intel·ligència que supervisen les comunicacions presidencials. De la denúncia es dedueix que Trump va pressionar al president d’Ucraïna, Volodymyr Zelenski, amenaçant-lo de retenir 400 milions de dòlars en ajuts ja aprovats si no obria una investigació per corrupció contra Joe Biden, exvicepresident d’Obama i un dels favorits per a ser el rival demòcrata de Trump a les eleccions del 2020. També que Trump va insinuar a Zelenski que la justícia ucraïnesa havia d’empastifar Hunter, un fill de Biden que és executiu d’una subministradora de gas a Ucraïna.
Formalment, s’acusa Trump de fer servir la presidència per a forçar un poder estranger en benefici propi.
"Cacera de bruixes"
Trump va reconèixer dilluns que havia trucat Zelenski i que van parlar dels ajuts i de la corrupció a Ucraïna. Ara bé, ha afegit: “Quan entregui la transcripció de la conversa us adonareu que va ser perfecta”. El president ha qualificat de “cacera de bruixes” i “assetjament presidencial” la decisió dels Demòcrates.
They never even saw the transcript of the call. A total Witch Hunt!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 24, 2019
PRESIDENTIAL HARASSMENT!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 24, 2019
Els representants demòcrates no s’ho creuen. “Els actes del president violen greument la Constitució. [Trump] ha de fer-se’n responsable. Ningú està per sobre de la llei”, ha dit Pelosi, que fins ara havia aconseguit contenir la creixent marea de diputats i senadors demòcrates en favor d’impugnar Trump per mala conducta flagrant.
Pelosi va canviar d’actitud dimarts a la tarda, després de reunir-se amb els presidents de les comissions del Congrés que investiguen de fa mesos diverses irregularitats que poden substanciar-se en acusacions per impugnar Trump.
“Els actes de la presidència de Trump s’han revelat com a fets deshonrosos, de traïció del president al seu jurament, traïció a la nostra seguretat nacional i traïció a la integritat de les nostres eleccions”, ha dit Pelosi. La Constitució dels EUA estableix com a motiu d’impugnació del president “la traïció, el suborn o altres greus delictes i faltes”.
Un país polaritzat
Pelosi ha insistit que la negativa de l’administració Trump a compartir detalls sobre l’afer d’Ucraïna amb el Congrés no els deixa més remei que iniciar el procés d’impugnació. The New York Times explica avui que els preliminars de l’impeachment alteraran seriosament la presidència de Trump i generaran més divisions en un país prou polaritzat només un any abans de les eleccions presidencials.
Ara arrencarà la investigació formal que ha de concretar els càrrecs contra Trump que es presentaran a la Cambra de Representants per a que els aprovi o rebutgi. Si n’aprova algun, el cas es traslladarà al Senat, que s’encarregarà del judici i la sentència. Cal que dos terços dels senadors presents (el Senat té 100 escons) votin la impugnació per destituir el president.
La decisió d’iniciar la investigació no indica necessàriament que la Cambra votarà tirar endavant les acusacions contra Trump per “traïció, suborn o greus delictes i faltes”. Menys encara s’espera que Senat —controlat pels republicans— voti per destituir-lo. “Però Pelosi i els líders demòcrates no haurien iniciat el procés si no estan disposats a arribar fins al final”, explica el Times.
Només dos presidents han estat impugnats en la història dels EUA, Bill Clinton (1998-1999) i Andrew Johnson (1868). Els dos van ser absolts. Richard Nixon va interrompre el procés en dimitir el 1974 un cop s'havia aprovat el seu impeachment.