ÚLTIMA HORA | Els últims moviments de la guerra entre Rússia i Ucraïna
Fa vint dies que la guerra de Rússia contra Ucraïna va arrencar. Milers de persones han mort en els atacs ordenats per Vladímir Putin, per castigar punts militars i civils a gairebé totes les ciutats del país, i gairebé 3.000.000 de refugiats, la majoria dones i nens, ja han travessat la frontera per escapar de la guerra. Tot i les converses de pau entre els dos països, els atacs segueixen, i aquesta nit Kíiv ha tornat a viure atacs amb míssils, mentre els soldats russos van, a poc a poc, estrenyent el setge a la capital. L’Estat Major de la Defensa d’Ucraïna, però, ha denunciat un fet que, si es confirma, podria fer canviar la història d’aquesta guerra.
Les Forces Armades d’Ucraïna asseguren que drons militars russos van sobrevolar l’espai aeri de l’OTAN, sobre Polònia. Després de l’atac contra la base militar de Iàvoriv, on van morir 35 persones, per mitjà d'un radar de la Força Aèria es va detectar un aparell aeri no tripulat rus del tipus Forpost espacial que va ser abatut i del qual se n’estan buscant les restes. Segons els portaveus de la Defensa d’Ucraïna, el dron va fer voltes sobre la base de Iàvoriv i després va entrar en territori de Polònia; en tornar sobre el cel d’Ucraïna va poder ser abatut.
Segons les mateixes fonts oficials, el dron estava fent observació de punts estratègics ucraïnesos per tal de planificar atacs contra Lviv, que és el punt proper a la frontera amb Polònia per on està previst que entrin els combois d’armes letals que els països de la Unió Europea han cedit a la resistència. Tot i que la informació ucraïnesa no s’ha confirmat per fonts oficials de l'OTAN, si es confirma, podria ser el primer cop que, en aquesta guerra, Rússia tensa la situació entrant a territori de l’Aliança Atlàntica.
Més drons russos a la frontera OTAN
A més, les Forces Armades també han assenyalat que tenen informació sobre la caiguda a Romania d'un dron no tripulat del tipus Orlan-10, que aparentment estaria al servei de l'Exèrcit rus. En el marc d'aquests incidents registrats amb drons que presumptament estan controlats pel Kremlin, les autoritats croates van informar aquest dissabte que un dron sinistrat a la ciutat de Zagreb portava explosius i que les restes de l'aparell eren de fabricació soviètica.
El general Vlado Kovacevic, director de la Policia Militar de Croàcia, va assegurar que l’aparell que ells van recuperar no era un dron espia, sinó que portava una càrrega explosiva. A més, l'aparell, de 14,5 metres de llarg, tenia un espai habilitat per portar fins a 150 quilograms més i va reclamar més col·laboració a l'OTAN per poder-los interceptar i evitar desgràcies.
Es va poder recuperar la caixa negra del dron i s’ha obert una investigació. La principal hipòtesi és que l’aparell estava programat per atacar una base militar ucraïnesa, però que es va desviar del seu recorregut, acabant a Zagreb. La teoria que es volia causar danys a civils en territori croat sembla descartada, segons les autoritats.