Polònia és el país que més refugiats ucraïnesos ha acollit d'ençà que va començar la invasió russa a finals de febrer. De fet, més de la meitat de les persones (1,7 milions) que han abandonat Ucraïna ho han fet cap a aquest país, on o bé es dirigeixen cap a l'interior del país per quedar-s'hi o parteixen cap a un altre destí en trens gratuïts. També n'hi ha que poden marxar cap a la seva destinació final en furgonetes conduïdes per voluntaris que s'han desplaçat cap a aquesta zona per posar el seu granet de sorra. Una altra opció és la de comprar passatges d'avió per partir cap a un altre país, on normalment els esperen amics o familiars que ja havien migrat anys abans. Aquest és el cas d'una família que estava a punt de marxar de Polònia en avió amb Ryanair cap a Madrid amb escala a Manchester. En arribar a Espanya, una persona havia de portar aquesta mare i els seus dos fills, un de dos mesos i l'altre de quatre anys, fins a Múrcia, on els esperaven membres de la seva família. Un cop a l'aeroport polonès, l'aerolínia no els ha deixat facturar, ja que cap dels tres té el visat imprescindible per fer l'escala al Regne Unit, i no han pogut anar-se'n de Polònia.
En el vídeo, que ja s'ha fet viral a Twitter i molta gent es queixa de la poca sensibilitat de la companyia amb aquesta família que ha hagut de fugir dels horrors de la guerra, la voluntària espanyola explica que la mare, una jove ucraïnesa, ha travessat la frontera amb els seus fills caminant una setmana amb 11 graus sota zero. "No ens han deixat canviar el bitllet, no els deixen marxar. Només el bitllet d'anada ha costat 900 euros. N'hem hagut de comprar un altre per demà a la nit des de Varsòvia que ens ha costat uns altres 1.000 euros". La dona ha demanat que es faci ressò del cas d'aquesta família i ha insistit que tant l'actitud de la companyia com del Regne Unit en el context actual és una "vergonya" que s'allunya de la solidaritat que els països occidentals han expressat amb el poble ucraïnès.
Exigència de visats
Molts tuitaires han censurat la companyia, sobretot pel fet de no haver-los tornat l'import del primer bitllet o canviar-lo pel nou vol des de Varsòvia, però el que realment no ha permès que la família hagi pogut volar fins a Manchester per fer-hi escala és la política del Regne Unit que, fins i tot ara, exigeix un visat per entrar al país als refugiats que hi arribin per trobar-se amb familiars o amics en territori britànic. Per contra, la Unió Europea va anunciar que no exigirà aquests visats als refugiats ucraïnesos i que aquests podrien romandre i treballar als països del bloc segons una directiva que es podria allargar fins als tres anys.
El ministre de Defensa, Ben Wallace, justificava fa uns dies a la BBC que el Regne Unit estava accelerant el processament de visats per als refugiats d'Ucraïna, assegurant que Londres ajudaria els que fugen de la guerra. Ahir diumenge, el govern de Boris Johnson va anunciar un programa que permet als britànics acollir, com a resposta a les crítiques a la lentitud i reticència a rebre refugiats, també per la problemàtica dels visats. Aquesta família ucraïnesa, però, no ha pogut evitar haver de pagar gairebé 2.000 euros en total per poder arribar a Espanya.
Censura a Ryanair
Tot i que la família hagi hagut d'endarrerir la seva arribada a Espanya per aquesta política del Regne Unit, els tuitaries han criticat que Ryanair hagi actuat d'aquesta manera. Alguns han denunciat que la companyia "s'ha aprofitat" de la vulnerabilitat d'aquesta família, disposada a pagar el preu que sigui per sortir de Polònia després de passar la frontera. Per exemple, l'actriu Sara Sálamo ha compartit el vídeo a Twitter, citant a la companyia a qui ha reclamat "una mica d'humanitat". D'altres han assegurat que mai més tornaran a volar amb Ryanair.