Vladímir Putin s'ha registrat aquesta setmana com a candidat per als comicis presidencials del 17 de març. Els dubtes sobre la seva candidatura eren pocs. Tot i que va assegurar públicament que no ho faria, Putin va reformar la Constitució el 2020 per poder presentar-se a la reelecció, cosa que podrà tornar a fer d'aquí a sis anys i, d'aquesta manera, romandre al Kremlin fins al 2036. Putin, de 71 anys i la gestió del qual és aprovada pel 80% dels russos, segons les enquestes oficials, hauria de guanyar les eleccions amb més vots que el 2018, quan va sumar més del 76% dels sufragis.
Però Putin té llums i ombres. Aquesta setmana també s'ha sabut que Putin és propietari d'una residència altament vigilada prop de la frontera de Rússia amb Finlàndia, segons ha informat el digital d'investigació el Dossier Center. Situada a 30 quilòmetres de Finlàndia, a la república de Karelia, al nord-est de Rússia, la residència suposadament pertany a Putin i compta amb "tres cases d'estil modern a la vora de la badia de Marjalahti, dos heliports, diversos molls per a iots, un viver de truites i una granja amb vaques per a carn de boví.
Les imatges s'han fet amb drons i han captat que la propietat fa aproximadament un quilòmetre quadrat i es veu també una cascada 'robada' del Parc Nacional Ladoga Skerries. Els periodistes no han dit, per ara, com han pogut capturar les imatges, però han explicat que van burlar la seguretat de 24 hores, els oficials d'intel·ligència i la interferència de senyals de drons per produir els vídeos que han capturat.
Els ingressos de Vladímir Putin
La Comissió Electoral Central (CEC) de Rússia ha publicat també aquesta setmana els ingressos financers de Vladímir Putin, que mostren que hauria guanyat fins a 67,6 milions de rubles (700.000 euros) en els últims sis anys. Els ingressos de Putin entre 2018 i 2024 es van derivar del seu salari, ingressos per valors i dipòsits bancaris, pensions militars i civils i guanys per venda de propietats, segons destaca el The Moscow Times. En aquest sentit, Putin figura com a propietari d'un apartament de 77 metres quadrats, un pàrquing de 18 metres quadrats a Sant Petersburg, un apartament de 153,7 metres quadrats llogat pel govern a Moscou i un altre a Sant Petersburg.
Els documents publicats dimarts, que recull el mateix digital, mostren que Putin encara posseeix dos automòbils GAZ M-21 fabricats el 1960 i 1965, una caravana de càmping del 1987 i un Lada Niva del 2009. També mostren que el president va declarar estalvis per 54,5 milions de rubles (560.000 euros) en 10 comptes bancaris russos i 230 accions del Banc de Sant Petersburg, que valen 280,49 rubles cadascun. Les enquestes públiques han demostrat que els russos tenen poca confiança en les declaracions d'impostos presentades pels funcionaris públics, i una majoria diu que només una part insignificant dels seus actius i ingressos es fa pública, destaca la mateixa publicació.
Els rivals de Putin a les eleccions
Malgrat tot, Putin és més que probable que guanyi les eleccions del 17 de març. Cada vegada té menys rivals al seu voltant. El nacionalista rus Serguei Baburin, líder del partit Unió Popular de Rússia i candidat a les eleccions presidencials de Rússia del 2018, on va obtenir menys de mig milió de vots, ha anunciat aquest dimarts que es retira de la campanya electoral i ha fet una crida als russos a donar suport a Putin. "Retiro la meva candidatura de les eleccions al càrrec de president de Rússia", ha declarat a la premsa, citat per l'agència TASS. Fins ara, la CEC ha inscrit quatre candidats: el comunista Nikolai Kharitonov, l'ultranacionalista Leonid Slutski, el representant de Gent Nova, Vladislav Davankov, i Putin, registrat aquest diumenge. L'únic aspirant opuesto a la campanya militar russa a Ucraïna amb opcions d'aconseguir el registre és el liberal Boris Nadezhdin, que ha rebut el suport de l'oposició a la presó i a l'exili.
Nadezhdin, que necessita 100.000 firmes per poder concórrer a les presidencials, ja suma més de 200.000, que presentarà el 31 de gener, l'últim dia del termini, segons la seva pàgina web. Tot i això, els analistes són pessimistes, ja que en el seu moment el Kremlin va informar la premsa independent que no permetria participar en les eleccions a un candidat que advoqui per la pau.