Els espies russos preocupen l'exèrcit noruec. El govern de Noruega ha anunciat aquesta setmana que incrementarà el nivell d'alerta militar per la inseguretat que els genera Rússia en plena guerra a Ucraïna i ara que s'han convertit en els principals proveïdors de gas natural a la Unió Europea. En una entrevista del rotatiu alemany Handelsblatt publicada aquest diumenge, un coronel noruec considera que el sabotatge dels gasoductes noruecs per part d'agents russos "és un escenari realista" davant el conflicte amb Moscou, i per això han endurit la vigilància de la infraestructura, tot i que admet que un atac podria passar perfectament desapercebut per la immensitat de les infraestructures. Les noves mesures de seguretat arriben després que el conducte Nord Stream patís una explosió i que un home fos detingut per les autoritats noruegues i acusat d'espiar per Rússia.
Augmenta l'alerta militar a Noruega
"Estem en la situació de seguretat més greu en diverses dècades. No hi ha cap indicació que Rússia ampliï la seva acció militar a altres països, però l'augment de la tensió fa que estiguem més exposats a amenaces i a l'espionatge. Tots els països de l'OTAN han d'estar en guàrdia, també Noruega", va dir aquest dilluns en una roda de premsa el primer ministre, Jonas Gahr Støre. El ministre de Defensa, Bjørn Arild Gram, va afegir en la mateixa compareixença que es tracta d'una "nova fase" en el reforç de l'alerta militar iniciat ja després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna el febrer passat. "No tot el que es fa es veu, ni es pot parlar de manera oberta", va afirmar Gram, evitant donar més detalls. Noruega ha augmentat en els últims mesos la presència militar, especialment al voltant d'infraestructura crítica al mar del Nord, després de les explosions registrades en els gasoductes russos Nord Stream 1 i 2 al mar Bàltic.
Espionatge rus a Noruega
Les autoritats noruegues han detingut en les últimes setmanes diversos ciutadans russos per fer volar drons, fet que consideren una violació de les sancions de la Unió Europea (UE) contra Rússia, a la majoria de les quals aquest país nòrdic s'ha adherit. Quatre persones romanen detingudes a la presó preventiva per aquest motiu, mentre quatre russos més arrestats per presumptament fotografiar instal·lacions protegides van ser posats en llibertat fa dues setmanes en confirmar-se que eren turistes i que no havien filmat material comprometedor. També roman provisionalment en la presó un investigador amb passaport brasiler, que treballava com a professor convidat en la Universitat de Tromsø, al qual els serveis secrets noruecs acusen d'usar una identitat falsa i d'actuar com a espia per a Moscou.