Desenes de milers de persones han sortit als carrers d’arreu d’Alemanya per protestar contra l’aliança entre la Unió Demòcrata Cristiana / Unió Socialcristiana (CDU/CSU) i la ultradreta d’Alternativa per Alemanya (AfD) per intentar endurir la política migratòria. Tradicionalment, la classe política del país europeu ha mirat de distanciar-se de l’extrema dreta d’ençà de la fi de la Segona Guerra Mundial. El fet que els democristians hagin trencat el popular cordó sanitari alemany ha sigut quelcom inèdit que ha sacsejat la nació sencera. La manifestació més multitudinària s’ha donat a la ciutat de Bremen, on la policia ha comptabilitzat al voltant de 10.000 persones en protesta sota el lema “Frenar la CDU i AfD. En defensa del dret d’asil”.
La jornada ha estat marcada per diverses mobilitzacions repartides per moltes regions del país. Així, unes 8.000 persones s’han congregat a Halle, a l’est l’Alemanya. A Neu-Isenburg, a l'estat federal de Hesse, han sigut 9.000 manifestants, els quals han protestat contra un acte de campanya d'AfD amb els copresidents de la formació ultradretana, Alice Weidel, candidata a la cancelleria, i Tino Chrupalla. A Frankfurt, la concentració ha ajuntat 2.000 persones més i aquestes han fet una crida a favor de la democràcia i la justícia social i contra la política d'extrema dreta.
#noAfD #Neuisenburg #noNazis Widerstand gegen Nazis, Rassisten und Totalitäre pic.twitter.com/UNMa8WDU8b
— Michael Wilk (@DrMWilk) February 1, 2025
D’altra banda, a Colònia, a l'estat federal de Renània del Nord-Westfàlia, diversos milers de participants han protestat contra la política migratòria de la CDU. També a Essen els manifestants han superat amb escreix la xifra anunciada de 3.000 participants. A Augsburg, al sud d’Alemanya, unes 4.500 persones han sortit al carrer, així com a Würzburg, on se n’han congregat unes 3.800. A altres ciutats com Kempten, Erlangen, Múnic o Passau, centenars de participants s’han sumat a les manifestacions.
A l’espera de la mobilització de Berlín
La protesta amb més participació està prevista per aquest diumenge davant de la seu de la CDU, a Berlín. Les previsions calculen l’assistència de 22.000 persones, tot i que és molt probable que aquesta xifra se superi folgadament. La manifestació començarà davant l'edifici del Reichstag —l’immoble on es reuneix el parlament alemany, el Bundestag— i, posteriorment, recorrerà el carrer del 17 de juny fins a la Konrad-Adenauer-Haus, el centre d’operacions dels democristians.
La massiva mobilització ciutadana que ha omplert els carrers del país és la resposta al fet que, per primera vegada, AfD va sumar-se aquest dimecres a una majoria parlamentària per reclamar al govern una política migratòria més severa, a través de la votació de dues mocions no vinculants. Aquest apropament va provocar crítiques no només del canceller, el socialdemòcrata Olaf Scholz, sinó també de figures conservadores com l'anterior cap de l’executiu alemany, Angela Merkel. Dos dies després, el Bundestag havia de decidir si aprovava o no la iniciativa en forma de paquet legislatiu. Un total de 350 diputats van votar en contra, 338 a favor, 5 van optar per l'abstenció i 43 no van emetre el seu vot, per la qual cosa la proposta va caure. El resultat ha deixat la CDU/CSU dividida, ja que la llei possiblement no s’hauria quedat en minoria si no fos perquè 12 membres del seu grup no van votar.