Més d’una vintena de persones han resultat ferides aquest dimecres a Kabul, a la capital de l’Afganistan, després que es produís una forta explosió en una mesquita de la ciutat. L’incident ha tingut lloc durant la congregació de l’oració de la tarda. “Almenys 27 persones han estat rebudes al nostre hospital fins al moment després d’una explosió a la zona del districte policial 17. Hi ha cinc nens entre els ferits, incloent-hi un infant de set anys”, ha informat l’ONG italiana Emergency al seu compte de Twitter. L’organització compta amb un dels principals hospitals de Kabul.
L’Afganistan continua patint atemptats de manera periòdica. I la majoria d’aquests actes es reivindiquen per la filial que Estat Islàmic té en aquest país. Per exemple, la setmana passada un clergue afí als talibans va morir per culpa d’un atac suïcida. Cal tenir en compte, també, que el passat 15 d’agost es va complir el primer aniversari de la fugida dels Estats Units d’aquest país i de l’arribada al poder dels talibans, vint anys després de l’enderrocament el seu primer règim.
La situació dels afganesos refugiats a l’estat espanyol, un any després
Un any després de la presa de control total del règim talibà sobre l'Afganistan, els refugiats que van arribar a l'estat espanyol segueixen enfrontant-se a moltes dificultats, que fan encara pitjor la seva diàspora. Fa un any que milers d'afganesos aterraven a l'aeròdrom de Torrejón (Madrid), dos terços dels quals segueixen immersos en el procés d'acollida. La majoria, segons han apuntat les entitats encarregades d'aquesta acollida, tenen la dificultat més gran en l'accés a l'habitatge.
“Se'ls va donar una via preferent de sol·licitud de protecció", destaca la directora de Polítiques i Campanyes del Comitè Espanyol d'Ajuda al Refugiat (CEAR), Paloma Favieres, que també valora "l’àgil resolució" que l'Oficina d'Asil i Refugi (OAR) va realitzar a dia dels expedients, segons recull Europa Press. Segons Maite Bueno, de l'àrea d'acollida d'Accem apunta que la gestió de l'arribada dels refugiats afganesos es va demostrar que "el sistema té capacitat de reacció" i que, encara que “és important” no haver de "funcionar a cop de reacció", sí que s'ha determinat que "es pot fer".
Sobre l'estada de refugiats al sistema espanyol, tant Accem com CEAR responen amb qualificatius positius. "S'estan complint objectius", reconeix Bueno, mentre que la coordinadora d'acollida de CEAR, Áliva Díez, apunta que "les necessitats bàsiques es van cobrir bé i amb rapidesa". Tot i això, hi ha alguns aspectes de l'acollida que són més difícils: l'accés a l'habitatge. L'habitatge és, justament, un dels impediments més grans que afronten els refugiats, ja que els facilita un aspecte clau: la independència.