La presa de possessió de Donald Trump com a 47è president dels Estats Units aquest dilluns ja ha portat les primeres conseqüències a la comunitat digital. L'home més ric del món i propietari de X, Elon Musk, tindrà a partir d'ara un paper fonamental en la política internacional i en el govern de Trump. Com a protesta a Musk i a la deriva de X, diverses entitats ecologistes han decidit fer un pas endavant i deixar d'utilitzar la xarxa social, X. Amigues de la Terra, Ecologistes en Acció i Greenpeace han anunciat la seva sortida definitiva i el pas a Bluesky, una xarxa social que ha rebut més d'11 milions de subscripcions després de les eleccions als Estats Units, el passat mes de novembre. Les entitats ecologistes se sumen així a una acció que estan protagonitzant desenes d'organitzacions i col·lectius, una onada que es va iniciar amb la sortida del mitjà britànic The Guardian, una setmana després de consolidar-se la victòria del republicà. Altres mitjans de l'estat espanyol com La Vanguardia o El Mundo Today també han deixat X. 

X, un "perill per a la democràcia"

Les associacions han denunciat a Musk d'utilitzar la plataforma "amb finalitats polítiques" i convertir-la així en "un perill per a la democràcia". A través d'un comunicat han vinculat el magnat tecnològic amb les agrupacions polítiques d'ultradreta i han denunciat la seva intromissió "a les eleccions generals d'altres països". A banda d'assenyalar les afinitats polítiques de Musk, el comunicat també fa referència a les faules i la desinformació que es publiquen a X. "Twitter no era aliena als biaixos abans que arribés Musk, però el nivell de toxicitat ha anat en augment", han apuntat. Un exemple és el vídeo fals que va aparèixer a finals del mes de juliol, el multimilionari va compartir en el seu compte on es podia veure la candidata demòcrata, Kamala Harris, admetent que era una marioneta de l'“Estat profund”.

Les organitzacions ecologistes opten per promoure la migració a altres xarxes socials que respecten els principis bàsics de la llibertat digital: la gestió de les dades pròpies, la portabilitat de l'audiència i la pluralitat algorítmica. Amigues de la Terra, Ecologistes en Acció i Greenpeace ja compten amb perfils en Bluesky, una xarxa que assumeixen que no és perfecte, però que sí que compleix "amb els principis bàsics", com per exemple, que l'usuari pot crear els seus propis algorismes, de tal forma que no els imposa la mateixa xarxa social.

Yolanda Díaz i Sumar 

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat la seva decisió d'abandonar la xarxa social X, després que el seu amo, Elon Musk, emulés "la salutació nazi" en un acte per la investidura del president dels Estats Units, Donald Trump. L'exlíder de Sumar ha denunciat a X que "des de fa mesos, Elon Musk ha estat utilitzant X amb finalitats polítiques. Aquesta ha deixat de ser una eina de comunicació, o una xarxa social, per passar a ser un mecanisme de propaganda que utilitza el seu algorisme per a prevaler unes idees sobre unes altres i afectar amb això a l'opinió pública". Díaz ha recordat que anit "tot el planeta" va poder veure com el magnat sud-africà va emular la salutació nazi, i que li sembla "una imatge molt dura" que li ha fet prendre una decisió que fa mesos que està meditant, després que multitud d'universitats públiques, mitjans de comunicació o organitzacions polítiques i sindicals hagin abandonat X. En una entrevista aquest dimarts a TVE ha admès que és una decisió complicada, però que no vol formar part d'una xarxa social que funciona amb un algorisme que fomenta les idees xenòfobes i contra els drets humans "de la internacional de l'odi".

En la mateixa línia s'han manifestat altres diputats de Sumar, i fins i tot, el mateix compte oficial del partit han anunciat la seva intenció de deixar la xarxa social propietat d'Elon Musk, argumentant els mateixos motius que Díaz. "El que ha succeït en els últims dies ens ha portat a prendre la decisió de deixar de publicar en X. Ho fem seguint la crida de centenars de col·lectius, mitjans de comunicació, universitats públiques i milions de persones organitzades i no organitzades", ha comunicat Sumar en un missatge, reivindicant que les xarxes socials "no pertanyen a cap milionari" i que "són de la gent". En la darrera publicació al seu compte de X han advertit "o feixisme o democràcia. Adeu".

També s'ha sumat el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que ha recalcat que "les xarxes socials són una eina per al debat públic" i que X, no obstant això, "s'ha convertit en l'altaveu d'una oligarquia d'extrema dreta i els seus tentacles que fomenten l'odi i la desinformació". "Per això, avui deixo d'utilitzar aquest compte", ha anunciat Urtasun en un comentari publicat al seu compte de X.

La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, també s'ha unit a aquesta sortida argumentant que "la salutació nazi" de Musk "no és una relliscada, una provocació o un error", sinó més aviat "una declaració d'intencions". "Vivim marcades per les contradiccions, però ha arribat a ser insostenible continuar alimentant el negoci d'un multimilionari que juga a ser dictador. Deixo X perquè no és una plataforma d'intercanvi d'opinions, és el negoci de la desinformació", ha indicat al seu compte.

Les universitats deixen X 

La setmana passada més de 60 universitats alemanyes van anunciar la seva sortida de X. Les entitats educatives alemanyes asseguren que el discurs de la plataforma s'ha radicalitzat, i carreguen contra un algorisme que, afirmen, mostra preferentment continguts populistes d'ultradreta, restringeix l'abast de les contribucions científiques i no promou el debat democràtic. La decisió de les universitats alemanyes arribava després que Elon Musk entrevistés Alice Weidel, dirigent de partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD). El partit neoliberal parteix segon en les enquestes d'intenció de vot del país de cara a les eleccions del 23 de febrer. Les universitats han reaccionat a l'entrevista i a la deriva reaccionària de la xarxa social, i afirmen que els seus valors —com el rigor científic, la diversitat, la transparència o el discurs democràtic— ja no són compatibles amb seguir a la plataforma. 

La iniciativa va ser anunciada per la Universitat Heinrich Heine de Düsseldorf. “Els esdeveniments a X mostren que la plataforma ja no està a l'altura de la seva responsabilitat de promoure un discurs just i democràtic. Com a institucions científiques no podem acceptar això”, va apuntar la rectora d'aquesta universitat, Anja Steinbeck. 

Moltes universitats reconegudes alemanyes s'hi han sumat a aquest moviment, entre les quals destaquen la Universitat de Humboldt, la més antiga de Berlín. La Universitat Bauhaus de Weimar també s'ha unit al boicot, també la Universitat de Potsdam de Brandenburg, la Viadrina de Frankfurt, la TU Dresden o la West Saxon de Zwickau, entre moltes altres. Algunes, com la Universitat d'Erfurt a Turíngia i l'Escola Tècnica Superior de Berlín ja van deixar X el novembre. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic