El passat 23 de setembre, Israel va començar una campanya de bombardejos massius a diversos punts del Líban. La situació va escalar quan la matinada del passat 1 d'octubre l'exèrcit israelià va traspassar la seva frontera nord i va començar una invasió terrestre del sud del Líban. Si els primers bombardejos ja van fer que molts libanesos tractessin d'abandonar el país davant l'amenaça de guerra imminent, amb la invasió milers de ciutadans cerquen desesperadament sortir del país i les vies s'esgoten. Mentre les aerolínies van retallant el nombre de vols que ofereixen davant els bombardejos constants, molts libanesos cerquen alternatives que no són gens barates. 

La capacitat econòmica d'una persona o una família determina la seva manera de poder fugir d'un conflicte. Qui menys té es veu obligat a optar per anar a peu o, en els millors dels casos, en cotxe. Tanmateix, els més privilegiats poden optar per altres vies com, per exemple, els iots. Segons informa The Guardian, actualment, propietaris de iots de tota mena ofereixen les seves embarcacions alts preus per transportar persones fins a Xipre. El diari britànic entrevista una de les persones que fa aquesta ruta per 1.800 dòlars per cap

"Els viatges estan complets, hem fet uns 30 viatges amb els nostres dos vaixells des que van començar els bombardejos", explica Khailil Bechara, un borsista que treballa amb capitals de vaixells. "Molta gent ha estat demanant aquests viatges... Tot i que l'aeroport encara està obert, la gent que té diners està disposada a pagar", detalla Bechara, qui treballa amb embarcacions amb capacitat per 15 persones en cada viatge. 

El camí a peu, bombardejat per Israel

La majoria dels libanesos no poden optar a marxar en iots pel seu preu prohibitiu. És el cas de Sahar Sourani, una dona libanesa de 33 anys que treballa per a una ONG internacional, ha estat tractant d'esbrinar una manera de treure els seus pares i la família del germà del país. L'opció del iot no estava sobre la taula pels seus pares, així que es van decantar per marxar per carretera fins a Síria. D'ençà dels primers bombardejos fins ara, unes 300.000 persones han travessat la frontera del Líban cap a Síria. Tanmateix, divendres al matí el país es va despertar amb la notícia que Israel havia bombardejat el principal pas fronter

Això va truncant els plans de milers de libanesos, entre els quals es troba la família de Sourani. Quan va saber del bombardeig israelià en aquest pas fronterer, la Sahar Sourani es va afanyar a tractar de reservar vols pels seus pares. Si bé els ha aconseguit lloc en vols separats perquè els seients s'esgoten ràpidament, no les té totes. "Temo que l'aeroport tancarà abans que marxin. He estat revisant el calendari i comptant els dies. Les coses es tornen més boges cada dia", explica al diari britànic. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!