Després d'anys de consens per rebaixar la despesa militar, Europa ha virat radicalment d'estratègia. Des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna la inversió en els exèrcits i equips de defensa dels països europeus s'ha disparat. Segons un informe, malgrat la inflació i els costos de la crisi energètica, la despesa militar a Europa (sense comptar Rússia i Ucraïna) ha augmentat un 3,6%. És a dir, s'han tornat als nivells de la guerra freda.
Durant quatre dècades, la despesa militar s'ha mantingut relativament uniforme a Europa. Després de la caiguda de la Unió Soviètica, gairebé tots els països van començar a reduir la seva inversió en aquest àmbit. Tanmateix, el 2022, es va superar per primer cop la inversió de 1989. Concretament, a Europa central i occidental es van gastar 345.000 milions de dòlars (315.000 milions d'euros).
Tot i les pujades registrades a Europa i altres zones, els Estats Units mantenen el seu domini incontestable a escala mundial: va gastar 877.000 milions de dòlars (880.469 milions d'euros), el 39 % del total i tres vegades més que la Xina, el segon a la llista. Rússia, tercer a la llista mundial, va pujar la inversió militar un 9,2% fins a prop de 86.400 milions (78.860 milions d'euros), el 4,1% del PIB, mentre Ucraïna va experimentar un augment rècord del 640%, el 34 % del PIB, sense comptar les donacions rebudes d'altres països.
La despesa de l'Estat espanyol
Espanya va augmentar la seva despesa militar un 7,3% interanual el 2022 fins a 20.300 milions de dòlars (18.500 milions d'euros). Aquesta xifra, que equival a l'1,5% del producte interior brut (PIB) espanyol, li permet situar-se com el setzè país que més va gastar en armament l'any passat, un lloc més avall que el 2021 i suposa una pujada del 28% a la darrera dècada.Con s'ha mencionat anteriorment, tot plegat és una tendència que s'estén per Europa, on feia anys que no s'esperava una guerra tan a prop.
Fa gairebé un any, Pedro Sánchez, president del govern espanyol, ja es va comprometre a augmentar la despesa, fet que va crear una altra disputa en el si de la Moncloa. Ho va fer durant l'acte commemoratiu del 40è aniversari de l'OTAN, on ha exposat que és "imprescindible" abordar una inversió més gran en despesa militar per tal de garantir l'estabilitat i la seguretat d'Espanya i que conflictes com el d'Ucraïna no posin en risc el model democràtic actual. "Transmetré als espanyols que hem de fer aquest esforç, perquè molt més gran és el cost de quedar-se de braços plegats mentre es posa en perill el més elemental, el més fonamental de la nostra societat, com és la llibertat i el nostre model de convivència pacífica i democràtica", va afirmar en el seu discurs.