Grups de persones han sortit aquest dimecres als carrers del Líban per celebrar l'entrada en vigor de l'alto el foc amb Israel, mentre que les televisions locals mostren caravanes de cotxes de gent tornant a algunes zones que van abandonar durant aquests dos últims mesos pels bombardejos israelians. L'Agència Nacional de Notícies libanesa (ANN) ha assegurat que "els combois de desplaçats van començar a tornar a Nabatiye (sud del Líban) a les 4.00 hora local", quan va entrar en vigor l'alto el foc.
"Les carreteres que van de Sidó a Zahrani i pugen cap a Nabatiye es van omplir de cotxes, amb banderes libaneses i banderes de la resistència", en referència al grup xiïta libanès Hezbollah, ha destacat l'agència. I no només Nabatiye, completament destrossada en haver estat objectiu de la incessant campanya de bombardejos israelians iniciada el 23 de setembre passat, sinó també a la vall de la Bekaa, a l'est del Líban, i al sud del país, dues zones castigades més per l'ofensiva israeliana. També, segons mostres les televisions locals, algunes persones ja circulen pels suburbis meridionals de Beirut, coneguts com el Dahye, i celebren aquesta treva.
Israel bombardeja abans de l'inici de la treva
Poques hores de l'anunci de la treva, Israel va intensificar els bombardejos contra aquesta àrea situada a uns 6 quilòmetres al sud de Beirut, així com va atacar altres punts de la mateixa capital mediterrània. L'exèrcit libanès ha fet una crida als ciutadans que esperin per tornar a les zones ocupades per Israel en el marc de la seva invasió iniciada l'1 d'octubre al sud del país mediterrani i que prenguin precaucions si tornen a altres àrees del país de les quals van fugir.
Tres etapes de l'acord entre Israel i el Líban
L'inici de l'alto el foc de 60 dies entre Israel i Hezbollah al Líban, un acord en què els Estats Units i França exerciran de garants, consta de tres etapes. En primer lloc, una treva inicial, que serà seguida del replegament de les forces del grup xiïta libanès al nord del riu Litani; la retirada total de les tropes israelianes del sud del Líban en un termini de 60 dies; i, finalment, negociacions entre els dos països per delimitar la frontera, que actualment correspon a una línia traçada per l'ONU després de la guerra del 2006.
Poc després de l'entrada en vigor de l'acord, l'exèrcit israelià va advertir que de moment manté el seu desplegament militar al sud del Líban. Des de l'esclat de les hostilitats entre Israel i Hezbollah el 8 d'octubre del 2023, un dia després de l'inici de la guerra a la Franja de Gaza després de l'atac de Hamàs contra Israel, més de 3.800 persones han mort i més de 15.800 han resultat ferides en atacs israelians al Líban.
La gran majoria de morts, al voltant d'unes 3.100, s'han produït des de l'inici de la campanya de bombardejos massiva d'Israel el 23 de setembre passat, que ha afectat principalment les comunitats del sud i l'est del Líban, a més dels suburbis meridionals de Beirut coneguts com el Dahye. La violència va forçar més d'1,2 milions de persones a abandonar casa seva, més de la meitat de les quals han travessat la frontera cap a Síria, d'acord amb dades del govern libanès.