Una guerra canvia moltes coses. Els combats han destrossat pobles, ciutats i també escoles. Les imatges de massacres com la de Butxa o Borodianka són difícils d'oblidar. També l'estat i les condicions en les quals viuen els residents de l'ocupada ciutat Mariúpol que no n'han pogut sortir. El país, però, tot i la guerra, no s'atura. El nou curs escolar està previst que comenci el pròxim 1 de setembre amb alguns canvis. Fins ara, les classes s'han fet de manera telemàtica i com s'ha pogut. Les migracions internes i refugiats creuant fronteres ha fet que, fins i tot, alguns nens i nenes, seguissin les classes des d'altres localitats o des de les estacions de metro, protegint-se d'atacs aeris. El Ministeri d'Educació i Ciència té nous plans per al curs vinent. Andriy Vitrenko, viceministre d'aquesta cartera, ho hauria afirmat així. 

"Vull informar a tots els pares, tots els alumnes, tots els estudiants que l'1 de setembre, el procés educatiu a Ucraïna tornarà de manera presencial. Així, tots els nens i nenes i estudiants hauran d'anar a les escoles, instituts i universitats. Animo als vostres fills a preparar-se per a l'educació presencial a Ucraïna", ha destacat. Segons el mateix Ministeri, el nombre de nens desplaçats temporalment que s'han incorporat a l'educació supera els 79.000 alumnes. 

Canvis en algunes assignatures i formes

Malgrat la intenció de normalitzar el pròxim curs escolar, després d'una pandèmia i una guerra, la situació a Ucraïna no és normal. I tot fa pensar que, tal com ressalten diversos experts, no ho serà tampoc al setembre. La guerra va per llarg. En aquest sentit, Vitrenko ha dit que alguns plans d'estudis canviaran. En primer lloc, tal com recull el portal de notícies mrpl.city, hi haurà més matèria escolar en defensa de la pàtria. Què vol dir això? "Els canvis es referiran a reforçar l'orientació pràctica d'aquesta assignatura. Els nens necessiten saber. S'enfortirà i es reforçarà l'educació nacional-patriòtica. I hi haurà una unitat separada que s'ocuparà d'accions contra les mines", ha especificat. 

No seran els únics canvis. A més a més, també hi haurà modificacions en l'assignatura de literatura estrangera. Així, està previst que molts llibres russos, caiguin del currículum. "Per exemple, 'Guerra i Pau', ja no s'estudiarà a Ucraïna. Alguns llibres aniran desapareixent del programa a l'hora d'estudiar literatura estrangera", ha remarcat. D'aquesta manera, el mateix portal constata que es faran canvis en la metodologia d'ensenyança d'història d'Ucraïna i també d'història mundial. 

Desrussificar el país 

Paral·lelament als canvis en el sistema educatiu, el Ministeri de Cultura i Política d'Informació d'Ucraïna té la intenció de crear un organisme assessor que s'ocupi dels temes de "desrussificació, descomunització i descolonització". Les principals tasques seran la  discussió del desmantellament o transferència de monuments i altres objectes del passat soviètic, "dissenyats per consolidar narratives de propaganda russa a Ucraïna". Les decisions, segons recull el portal de notícies alemany Deutsche Welle, caldrà que siguin preses entre governs locals i la societat.  

El motiu de la creació d'aquest organisme és que, tal com explica el Ministeri de Cultura, a conseqüència de la invasió russa, "la demanda de substitució de l'herència soviètica i russa a Ucraïna s'ha intensificat de manera significativa", destaca el portal de notícies d'Estònia err.ee.

 

Imatge principal: una aula d'una escola buida / Unsplash