Parts de Líbia s'han vist molt afectades per inundacions després que la tempesta Daniel hagi colpejat la costa mediterrània del país. Les xifres de morts confirmades fins ara han anat variant, però ja es calcula que podria enfilar-se fins als 20.000.
➕ Caos a Líbia: les autoritats demanen més bosses per als cadàvers
➕ Tragèdia a Líbia: ajuda humanitària amb comptagotes i la xifra de morts podria arribar als 20.000
Les imatges aèries permeten fer-se una idea de com la ciutat de Derna ha quedat afectada pel temporal. La ciutat, amb una població de 90.000 habitants, està travessada pel riu Wadi Derna, un riu estacional que flueix des de les terres altes fins al sud, que normalment està protegit de les inundacions per preses. Diumenge, però, les dues preses van col·lapsar i van fer que les aigües engolissin barris residencials sencers.
L'ajuda humanitària arriba amb comptagotes. El col·lapse de les preses ha posat de manifest la debilitat de l'estructura del país, després d'anys d'inestabilitat política. Aquest temporal va afectar Grècia, Turquia i Bulgària, però la ciutat de Derna se n'ha endut la pitjor part.
Indignació per l'alt nombre de morts i desapareguts
Alts polítics han demanat al fiscal general de Líbia que iniciï una investigació urgent sobre les catastròfiques inundacions que han matat desenes de milers de persones, incloses les acusacions que funcionaris locals van imposar un toc de queda la nit en què va assotar la tempesta Daniel.
La Mitja Lluna Roja Líbia va xifrar el nombre de morts en més d'11.000 persones i gairebé 20.000 continuen desaparegudes, la xifra més alta proporcionada per una font oficial. Gairebé 2.000 cadàvers van ser arrossegats al mar per les inundacions.
Les autoritats de la ciutat portuària de Derna, inclòs l'alcalde, Abdulmenam al-Ghaithi, creuen que hi poden haver mort 20.000 persones. S'ha confirmat la mort d'almenys 5.500 persones.
Per què hi ha tant descontentament?
S'està generant certa polèmica i ira sobre si es van ignorar els advertiments sobre l'estat de les dues preses, la impossibilitat de trobar nous contractistes per mantenir la presa després de la guerra civil de Líbia del 2011 i les instruccions precises emeses per la policia i la direcció de seguretat la nit de la inundació. Una empresa turca, Arsel, va ser contractada per treballar a les preses el 2007, però va abandonar Líbia el 2011 quan van esclatar els combats i no va tornar, destaca el The Guardian.
On és l'ajuda internacional?
L'ajuda internacional va començar a arribar a la ciutat dimecres a la tarda, després de molts endarreriments provocats per la caiguda de la xarxa i també les carreteres que eren intransitables. "La realitat és que necessitem equips especialitzats en la recuperació de cadàvers", ha destacat l'alcalde de Derna, Abdulmenam al-Ghaithi. "Tinc por que la ciutat s'infecti amb una epidèmia a causa del gran nombre de cadàvers sota la runa i l'aigua". En aquest sentit, tal com destaca Reuters, les autoritats del país han demanat bosses per a cadàvers i han posat èmfasi en aquest aspecte del rescat.
El ministre d'aviació civil de l'administració que dirigeix l'est de Líbia, Hichem Abu Chkiouat, ha dit també recentment que el "mar escup constantment dotzenes de cadàvers". Patrulles marítimes, d'aquesta manera, treballen al llarg de la costa intentant localitzar els cadàvers arrossegats pel mar, molts dels quals estan sent transportats fins a Tobruk, per a ser identificats. "Hi ha cadàvers per tot arreu, dins les cases, al carrer, al mar. On vagis, trobaràs homes, dones i nens morts", ha destacat Emad al-Falah, un treballador humanitari de Bengasi, a Associated Press, per telèfon i des de Derna. "S'han perdut famílies senceres".
Precisament, els socorristes i personal de rescat haurien recuperat de sota la runa 39 persones, entre elles una família sencera. Per tal de recuperar-les es van fer servir les xarxes socials, fins i tot Facebook, per saber qui necessitava ajuda i rescats.