Nilufar Hamedi, la primera periodista que va treure a la llum la mort de la jove de 22 anys, Mahsa Amini, va ser detinguda aquest dissabte a casa seva i traslladada a una presó desconeguda. Juntament amb Amini, també van ser detingudes una altra reportera i una fotògrafa. La notícia de la detenció l'ha publicat el seu propi diari, el Shargh Daily. Però no van ser les úniques, el Comitè per a la Protecció dels Periodistes ha reportat la detenció d'almenys de 17 informadors a l'Iran des que van començar les protestes. Per part seva, l'Associació de Periodistes de Teheran també ha denunciat la detenció de 10 periodistes dels mitjans de comunicació de la regió d'ençà que van començar les protestes.
"És necessari emfatitzar per enèsima vegada que des d'un punt de vista professional, la cobertura de protestes no és diferent de la cobertura de terratrèmols, inundacions, inauguracions de fàbriques o a la publicació d'estadístiques de divorci", va dir l'associació de la capital, que va reclamar l'alliberament dels seus "companys". A més, el conegut activista Hossein Ronaghi, que compartia vídeos i informacions de les protestes en xarxes socials, també ha estat detingut. Nou dies després de la mort de la jove de 22 anys les protestes continuen sacsejant l'Iran. A més de detencions de periodistes, també s'han arrestat centenars d'assistents a les protestes, la província de Guilan va informar aquest dissabte de la detenció de 736 "esvalotadors". En aquests nou dies també 41 persones han mort, segons la televisió estatal, les autoritats de moment no han informat del nombre de morts.
Noves protestes en suport del govern
El govern iranià ha organitzat aquest diumenge noves marxes en suport del règim repetint el que ja van fer divendres, quan milers d'iranians van marxar en defensa del vel islàmic i en oposició a les protestes per la mort de la jove de 22 anys. Amini va ser detinguda el dimarts de la setmana passada per l'anomenada "Policia de la moral" a Teheran, on es trobava de visita, i va ser traslladada a una comissaria per a assistir a "una hora de reeducació" per portar malament el vel. Va morir el divendres 16 en un hospital on va arribar en coma després de sofrir un atac al cor, que les autoritats han atribuït a problemes de salut, una cosa desmentida per la família. Les protestes després de conèixer-se la seva mort i des de llavors s'han repetit manifestacions al llarg del país i forts xocs amb les forces de seguretat.
El president iranià, Ebrahim Raisí, aquest dissabte va fer una crida a actuar de manera "decisiva" contra els quals s'oposen a la seguretat i tranquil·litat del país" i va demanar que es "separi la protesta i la pertorbació de l'ordre públic". El govern de l'ultraconservador Raisí ha augmentat en els últims mesos la pressió perquè les dones compleixin amb les estrictes regles de vestimenta i usin bé el vel, obligatori des de la revolució de 1979 liderada per l'aiatol·là Ruholá Jomeiní. Entre les mesures que s'han pres des del govern ha estat la cancel·lació de les classes presencials a les universitats de Teheran, que de moment, les faran online, malgrat la mala connexió a internet actual.