Han estat arrestats aquest dijous dos periodistes turcs de renom, guardonats pels seus treballs d'investigació sobre presumptes casos de corrupció relacionats amb l'islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), el del president Recep Tayyip Erdogan, que fa més de dues dècades que està en el poder. Se'ls inculpa per suposadament amenaçar els acusats en un procés judicial sobre el qual estaven informant. Els arrestats són Timur Soykan, reporter i columnista del diari BirGün, un mitjà crític amb el govern d'Erdogan, i Murat Agirel, autor de diversos llibres sobre casos de corrupció.

Els dos reporters van ser detinguts als seus domicilis, van ser sotmesos a registres i els agents es van emportar equips digitals, ordinadors i telèfons mòbils, segons ha informat BirGün. La Fiscalia ha apuntat que ambdós periodistes estan acusats d'haver "amenaçat" i "fet xantatge" als acusats en un procés judicial sobre la venda d'una emissora de televisió que havia estat implicada en una xarxa d'apostes esportives il·legals. L'arrest s'ha produït el mateix dia que els dos informants tenien previst anar a declarar sobre aquest cas. La Fiscalia ha justificat la sobtada ordre d'arrest en el suposat risc que els periodistes escapin o manipulin proves.

L'oposició denuncia que es busca "intimidar"

Associacions de periodistes i partits de l'oposició han criticat els arrestos, sobre els quals encara no hi ha hagut explicació oficial. Burhanettin Bulut, vicepresident del socialdemòcrata Partit Republicà del Poble (CHP), el principal de l'oposició, ha assegurat en un missatge a la xarxa social X que aquests arrestos són un nou exemple d'ús de la justícia com "arma per intimidar els periodistes que critiquen el Govern i suprimir la llibertat de premsa". Segons el sindicat de periodistes, abans d'aquests arrestos hi havia ja 18 professionals de la informació a presó per exercir la seva feina.

No és un cas aïllat recent. Diversos periodistes han estat detinguts i després posats en llibertat durant les massives protestes antigovernamentals que s'han succeït a Turquia des de l'arrest el passat 19 de març d'Ekrem Imamoğlu, alcalde socialdemòcrata d'Istanbul i principal rival d'Erdogan en les eleccions presidencials previstes per a 2028. L'ONG Reporters sense Fronteres va situar el 2024 a Turquia al lloc 158, entre 180 països, del seu índex de llibertat de premsa i va advertir que l'autoritarisme estava guanyant terreny al país i "el pluralisme dels mitjans de comunicació és qüestionat".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!