Els líders del grup del G7 es reuniran a Hiroshima, Japó, aquest cap de setmana per processar la guerra d'Ucraïna i prevenir també nous conflictes. El president dels Estats Units, Joe Biden, va advertir l'octubre passat d'una possible catàstrofe nuclear si el seu homòleg rus, Vladímir Putin, feia servir aquest tipus d'armes a Ucraïna. Des d'aleshores, sembla que els rumors sobre la intenció del Kremlin de fer servir armes nuclears ha disminuït. En part també, a conseqüència de les advertències xineses a Putin, però pots poden dir amb seguretat com reaccionaria Putin si, finalment, la contraofensiva ucraïnesa, tan esperada, arriba a bon port.

Ucraïna ha buscat suport abans de la cimera del G7

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha reunit fa només uns dies amb diferents líders europeus (Itàlia, Alemanya, França i Regne Unit) i ha subratllat que les potències europees s'han unit en l'estratègia militar a Ucraïna. En aquest sentit, tal com diu un article del The Guardian, els compromisos militars a Europa s'han enfortit abans de la contraofensiva.

En una entrevista al diari italià Porta a Porta va dir que l'objectiu de la contraofensiva és clar: "Quan arribem a la frontera amb Crimea, el suport a Putin dins de Rússia disminuirà i haurà de trobar una sortida. No falta gaire". Segons el The Guardian, podria ser que Ucraïna esperés aquest moment per convocar la "cimera mundial de la pau". 

A curt termini, Zelenski està intentant expandir les aliances. Per raons històriques, la diplomàcia postsoviètica d'Ucraïna s'ha centrat a Europa. Per tant, no hi ha ambaixador a Índia, per exemple, país que no ha condemnat públicament la guerra d'Ucraïna. Li Hui, enviat de pau de la Xina per a Ucraïna, està sent tractat amb respecte per Kíiv.

Segons destaca l'article de l'editor del The Guardian, independentment del que passi a Ucraïna, hauran d'aprendre a compartir l'escenari mundial, més del que ho fan ara. Obligar els països a unir-se a una política de contenció contra la Xina no serà la “repetició” requerida. El que sí que és cert és que en els pròxims tres dies caldrà veure si els polítics dels EUA i Europa han pensat prou en el que es necessita per recuperar la confiança del sud global. 

Els punts clau de la cimera del G7 al Japó

Els líders del G7 buscaran en aquesta cimera mesures per endurir les sancions a Moscou, i en concret, vies per garantir que Rússia no trobi com eludir-les amb l'ajuda de tercers països. En aquest sentit, també està previst abordar la "coerció econòmica" de Pequín. En aquest sentit, la invasió russa d'Ucraïna ha estat durant setmanes present en les reunions ministerials d'Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i el Regne Unit. Ara es veuran les cares en una cimera que durarà tres dies. 

L'objectiu és imposar més sancions al Kremlin amb la intenció de frenar l'entrada d'ingressos que contribueixin a finançar la guerra. Malgrat les sancions, el Kremlin ha aconseguit no quedar-se sense subministraments perquè li han arribat a través de països tercers, com la Xina. En aquest sentit, no està clar que hi hagi consens comú. 

Per altra banda, també es vol parlar sobre la creixent influència de la Xina i l'ús d'una actitud “coercitiva” de Pequín a l'hora d'abordar el comerç internacional des d'una posició dominant. En aquest sentit, també ho han treballat prèviament i la idea és abordar la dependència de determinats països a l'hora d'aconseguir subministraments. D'aquesta manera, s'espera una declaració contra l'actitud xinesa. També s'espera que temes com la crisi climàtica o l'expansió de la intel·ligència artificial es posin sobre la taula. 

 

 

Imatge principal: dinar de feina entre els líders de la cimera del G7 / Efe