El rotatiu alemany Die Tageszeitung, conegut com a taz, ha fet una repassada a la justícia espanyola en un nou article publicat per Reiner Wandler, sota el títol 'La justícia espanyola continua a la dreta'. En el reportatge, el periodista alemany detalla cada una de les controvèrsies més recents que envolten el sistema judicial de l'Estat i les seves connexions amb la dreta: corrupció, repressió, encobriment i la instrumentalització dels jutges contra l'independentisme català. Més concretament, el rotatiu explica fil per randa la repressió patida pels independentistes arran del "referèndum pacífic" de l'u d'octubre, l'exili del president Puigdemont i el raper Valtònyc. Per a Wandler, aquests exemples són la prova que "els conservadors del PP i l'extrema dreta de VOX determinen la direcció dels tribunals".
Un sistema "completament polititzat"
"El poder judicial espanyol té un problema. Molts el perceben com completament polititzat". Així comença l'article de Wandler detallant les "maquinacions fosques" de la justícia espanyola que a parer seu "continua en mans de la dreta". Primer, ens posa en context: el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol està caducat i, seguint l'exemple del recentment renovat Tribunal Constitucional (TC), no sembla que el PP i el PSOE vulguin "millorar la credibilitat" de l'òrgan. "En lloc de proposar advocats respectats per al càrrec, tal com preveu la constitució, el PP va enviar un jutge i un advocat estretament vinculats al partit i que estaven implicats en casos de corrupció i maquinacions fosques". Pel que fa al CGPJ, però, Wandler reconeix que el bloqueig li "surt a compte" al PP i a VOX, perquè "segueixen trucant al Tribunal Constitucional per aconseguir allò que no és possible al parlament".
"Referèndum pacífic"
En l'article, Wandler lamenta com "en comptes de negociar el referèndum per la via política, Espanya confia en la repressió judicial". L'exemple perfecte d'això és el judici al procés, en el marc del qual "més de 1.000 persones estan sent investigades". Per al periodista alemany, el fet que els jutges europeus no veiessin violència en el "referèndum pacífic" de l'u d'octubre delata la instrumentalització de la justícia espanyola. A més a més, recalca que "en aquests procediments, VOX va actuar com acusació particular". El fet que "el tribunal no ho veiés com un problema" parla per si sol.
Puigdemont, Valtònyc i Rodríguez
Pel que fa a la contenció dels qui van contra l'hegemonia política espanyola, Wandler explica amb detall els casos del president a l'exili Carles Puigdemont, el raper mallorquí Valtònyc i l'exdiputat d'Unidas Podemos Alberto Rodríguez., tots tres perseguits o cessats per la justícia espanyola sota pretextos sospitosos. En el cas de Puigdemont, l'article remarca el fet que "ni Alemanya ni Bèlgica ni Itàlia l'hagin extradit encara" arran de les euroordres del Tribunal Suprem. Pel que fa al raper, Wandler assenyala que "els jutges també pensen poc en la llibertat d'expressió i la llibertat artística. Una vegada i una altra, els rapers són condemnats a presó per insultar la monarquia", un fet que la justícia belga no ha corroborat. El més significatiu és com en aquests casos, puntualitza Wandler, "Europa retreu una vegada i una altra la justícia espanyola".