Diversos diaris de l'Iran han aplaudit l'agressor de l'escriptor Salman Rushdie. La propaganda més dura del règim iranià està celebrant que hagin ferit greument a l'autor de la novel·la 'Els versos satànics'. Aquest llibre li ha repercutit en fortes i constants amenaces dels radicals iranians des del 1989. L'atac es va produir mentre participava en una presentació literària. Allà un individu amb una màscara negra va saltar a l'escenari i va agredir al coll i al tors amb un ganivet a Rushdie. En aquest sentit, encara no hi ha hagut cap reacció oficial a l'Iran davant l'atac a l'escriptor. Tanmateix, el rotatiu radical iranià Kayhan va publicar, a través del seu redactor en cap, qui va ser anomenat pel líder suprem de l'Iran: "Mil bravos... a la persona valenta i obedient que va atacar l'apostat i malvat Salman Rushdie a Nova York", i va afegir: "S'ha de besar la mà de l'home que va trencar el coll de l'enemic de Déu".
L'agressor, que va ser immediatament detingut. És un jove identificat per la policia com Hadi Matar, de 24 anys i resident en Fairview (Nova Jersey), qui cinc hores després de la seva detenció encara no havia revelat els motius de l'atac, segons un portaveu de la policia estatal des de la porta de la comissaria on està arrestat. Rushdie sobreviu amb respiració assistida, segons va dir el seu agent, Andrew Wylie, en un missatge al diari The New York Times. "No hi ha bones notícies Salman perdrà probablement un ull i té tallats els nervis d'un braç, i el fetge també va ser apunyalat i està danyat", ha informat la policia.
Aquest odi visceral per part dels líders de l'Iran contra Rushdie ve de lluny. Tot va començar quan el líder de la revolució islàmica de l'Iran de 1979, el difunt aiatol·là Ruhollah Khomeini, va emetre una fatwa, o edicte religiós, el 1989 que va demanar als musulmans de tot el món que matessin l'autor nascut a l'Índia després que el seu llibre fos condemnat com a blasfem, obligant-lo a passar anys d'amagat. De fet, una rica organització religiosa iraniana va oferir una recompensa de 2,7 milions de dòlars a qualsevol que portés a terme la fatwa de Khomeini. Fins i tot, es va augmentar la quantitat a 3,3 milions de dòlars el 2012.
La periodista iraniana Masih Alinejad ha denunciat l'opressió de l'integrisme xiïta amb un vídeo on anima a les dones a alliberar-se del vel. "Aquells que han intentat matar a Salman Rushdie són els mateixos que em van intentar segrestar i assassinar a Nova York, amb l'objectiu de matar la llibertat d'expressió i imposar-nos l'autocensura a tots", ha proclamat a través de les seves xarxes socials. Ha demanat lluitar per acabar amb la violència i la "tirania" d'Iran. També ha volgut denunciar la persecució que pateix ella i els ciutadans dels països que practiquen l'Islam.
In Iran I was told if I criticize Islam I get killed, jailed, lashes, kicked out from Iran. In the West I’m told, sharing my story will cause Islamophobia & I get assassinated. Phobia is an irrational fear but my fear of Islamists is rational.#LetUsTalk pic.twitter.com/pOT4BFp0kM
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) August 13, 2022
"La fòbia és una por irracional, però la meva por als islamistes és racional", ha argumentat. Ha relatat el seu cas personal: "A l'Iran em van dir que si critico l'Islam em matarien, m'engarjolarien, m'assotarien i em farien fora de l'Iran. A Occident em diuen que compartir la meva història causarà islamofòbia i m'assassinaran".