L'acord del Brèxit al qual van arribar la Unió Europea i el Regne Unit està provocant dimissions en sèrie a l'executiu de la primera ministra. El ministre britànic per a la sortida de la Unió Europea (UE), Dominic Raab, ha anunciat avui la seva dimissió del càrrec per desacords amb el pacte preliminar del Brèxit consensuat amb Brussel·les per la primera ministra. "No puc, en consciència, donar suport als termes proposats per al nostre acord amb la Unió Europea (UE)", ha afirmat.
Després d'una llarga reunió extraordinària de l'executiu de May, el govern britànic va decidir donar suport a l'esborrany del Brèxit acordat a nivell tècnic pels negociadors del Regne Unit i la Unió Europea (UE).
Raab ha enviat una carta a May amb els motius de la seva dimissió; el text comença subratllant l'honor que ha suposat "servir com a ministre de Justícia i secretari del Brèxit". Si més no, assegura que després de la reunió d'aquest dimecres i l'acord assolit es veu obligat a renunciar tot i que "entén per què (May) ha escollit perseguir un acord amb la Unió Europea amb els termes que s'han proposat".
A la missiva, Haab subratlla que no pot acceptar l'acord per dos motius: el primer és que creu que "el règim regulador per Irlanda del Nord presenta una amenaça real a la integritat del Regne Unit", i el segon és el seu desacord amb l'acord d'unió duanera.
També ha caigut Suella Braverman, una junior minister (l'equivalent a una secretària d'Estat) de l'equip de Dominic Raab i Anne-Marie Trevelyan, que era PPS (ajudant que fa de vincle entre un ministeri i el Parlament) del ministre d'Educació.
La ministra britànica de Treball i Pensions, Esther McVey, també ha dimitit per culpa de l'esborrany del Brèxit. En una piulada ha dit que l'acord "no honra els resultats del referèndum del 23 de juny del 2016".
McVey ha escrit una carta a May indicant que l'acord "amenaça la integritat del Regne Unit, cosa que com a unionista considero que suposa un risc del qual no puc formar part". "Hem passat de no tenir acord és millor que un mal acord, a qualsevol acord és millor que cap acord", sentencia en la missiva.
Dimiteix el secretari d'Estat britànic per a Irlanda del Nord
Les dimissions dels dos ministres no han estat les úniques que ha provocat la reunió d'aquest dimecres; el secretari d'Estat britànic per a Irlanda del Nord, Shailesh Vara, també ha abandonat la primera ministra britànica.
Vara creu que el resultat del referèndum va ser prou clar i que per tant els representants electes han de portar a la pràctica la decisió de marxar de la UE. Per a Shailesh Vara, l'acord del Brèxit suposa marxar "a mitges".
"Som una nació orgullosa", afegeix, assegurant que és un dia "trist" quan el Regne Unit es veu "reduït" a acceptar normes d'altres estats que no vetllen pels seus millors interessos. "Podem i hem de fer-ho millor", sentencia en la carta de renúncia.
Sobre el pla de contingència recollit en el principi d'acord sobre Irlanda del Nord, el secretari responsable fins avui d'aquest àmbit expressa dubtes. Si bé afirma que veu amb bons ulls que no hi hagi una "frontera dura" a l'illa, qüestiona que Irlanda del Nord pugui estar subjecte a normes diferents que la resta del país. "La integritat econòmica i constitucional del Regne Unit s'ha de respectar", conclou.
Aquestes dimissions deixen tocat el govern de May i obren una crisi causada per un acord que no ha durat ni 24 hores.
Cimera extraordinària
De fet, aquest dijous al matí, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha convocat una cimera extraordinària el 25 de novembre dels 27 caps d'estat i de govern de la Unió Europea per donar llum verda al principi d'acord del Brèxit.
Ara caldrà veure com les dimissions afecten la cimera, perquè quan s'ha anunciat encara no es coneixien les baixes al govern de May.
Per la seva banda, la primera ministra britànica ha de defensar aquest dijous l'acord preliminar del Brèxit a la Cambra dels Comuns. Ho pots seguir en directe aquí: