El primer ministre d'Irlanda del Nord, l'unionista Paul Givan, ha dimitit aquest dijous del seu càrrec en protesta al protocol que afecta el seu país en la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. La decisió l'ha pres després de reunir-se a Belfast amb la seva formació, el Partit Democràtic Unionista (DUP), el ministre d'Agricultura del qual, Edwin Poots, va ordenar ahir suspendre de manera unilateral els controls duaners previstos en el protocol als productes que arriben a Irlanda del Nord des de l'illa de Gran Bretanya. La dimissió de Givan provoca de manera automàtica la sortida també de la viceministra, la dirigent nacionalista Michelle O'Neill, fet que aboca el país en una nova crisi institucional, a tot just tres mesos de les eleccions. En la seva declaració davant els mitjans, Givan ha al·legat que les institucions nord-irlandeses es veuen afectades pel "delicat equilibri" que suposa mantenir el mandat de l'acord de pau del Divendres Sant del 1998-- que va decretar una frontera invisible entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda-- i el tractat acordat entre la UE i el Regne Unit després del Brexit, que dibuixa la frontera al mar d'Irlanda.
Protocol irlandès
Aquest mecanisme recollit en el protocol d'Irlanda del Nord, va entrar en vigor l'1 de gener de 2021 juntament amb la resta d'acords del Brexit. Obliga a revisar les mercaderies que arriben a Irlanda del Nord des de l'illa de Gran Bretanya per a evitar l'entrada incontrolada de productes al mercat comunitari europeu. Però arran del Brexit, el govern de Boris Johnson ha derogat repetidament l'aplicació d'aquest protocol de manera unilateral, despertant crítiques per part dels nord-irlandesos unionistes que volen ser tractats com la resta de britànics i de la UE per infringir el pacte del Brexit. L'eixida de Givan culmina mesos de protestes per part de la DUP contra els controls de mercaderies i arriba en el moment en què el Sinn Féinn podria superar el DUP en les eleccions locals previstes per al mes de maig. D'altra banda, la nova burocràcia ha provocat escassetat de productes i tensions polítiques a la regió, sobretot en la comunitat unionista-protestant, que veu perillar la seva posició dins del Regne Unit, més encara quan el Brexit ha revifat l'objectiu històric dels nacionalistes per a reunificar l'illa d'Irlanda. "El principi de consentiment és la base de l'Acord de Belfast de Divendres Sant i és el meu sincer desig que tots els sectors de la comunitat aviat puguin donar el seu consentiment per a la restauració d'un Executiu en ple funcionament, a través d'una resolució dels problemes que lamentablement ens han portat a aquest punt", ha explicat Givan.
La UE
Per la seva banda, la Comissió Europea (CE) ha assegurat aquest dijous que correspon al Govern del Regne Unit garantir que es duen a terme els controls als productes que arriben a Irlanda del Nord des de Gran Bretanya, tal com recull l'acord del Brexit, i que de moment aquestes revisions se segueixen fent. L'Executiu comunitari es va pronunciar així després que el ministre d'Agricultura d'Irlanda del Nord, Edwin Poots, anunciés aquest dimecres la suspensió des de la mitjanit dels controls duaners a productes agroalimentaris acordats pel Regne Unit i la Unió Europa en el protocol irlandès. El portaveu de la CE tampoc ha volgut especular sobre si Brussel·les podria reactivar el procés d'infracció contra el Regne Unit per no implementar el protocol irlandès, un procediment que es va paralitzar l'any passat.