El viceprimer ministre i ministre de Justícia del Regne Unit, Dominic Raab, ha presentat la seva dimissió aquest divendres després que s'hagi fet públic un informe que confirmava les acusacions que recauen contra ell sobre un suposat assetjament laboral a funcionaris durant la seva trajectòria per diferents carteres ministerials.
A través d'una carta difosa a Twitter, Raab, un dels aliats més propers al cap del govern conservador, Rishi Sunak, ha explicat que renuncia tal com s'havia compromès a fer-ho si l'informe elaborat per l'advocat Adam Tolley trobava qualsevol indici d'assetjament, malgrat que reitera que no ha comès res del que se l'acusa. Raab considera que l'investigador que ha examinat el seu cas ha posat el llistó "massa baix" per parlar de pressions i intimidacions, fet que provocar que s'estableixi un "perillós precedent" i pugui donar peu a altres denúncies "espúries" contra alts càrrecs. En la seva carta de dimissió, expressa la seva voluntat de continuar fent costat al govern de Sunak, que "ha demostrat ser un gran primer ministre en temps molt complicats".
My resignation statement.👇 pic.twitter.com/DLjBfChlFq
— Dominic Raab (@DominicRaab) April 21, 2023
Situacions d'intimidació
Les sospites sobre Raab es remunten a la seva etapa com a ministre d'Exteriors, tot i que, investigació es remunta el novembre de 2022. Antics companys de Raab van relatar diverses situacions d'intimidació i males formes, una informació que ha quedat escrita en un informe que ha augmentat la pressió sobre Raab, que ha acabat dimitint, i sobre el Rishi Sunak. "Crec que és important complir la meva paraula", ha dit Raab, que s'havia compromès a fer un pas al costat si les perquisicions li atribuïen algun tipus d'excés. En la seva carta a Sunak, ha defensat la seva tasca, al·legant per exemple que un ministre ha d'exercir una "supervisió directa" quan hi ha situacions rellevants, com va passar en el seu cas "en les negociacions del Brexit sobre Gibraltar".
Així mateix, en la seva carta de comiat ha explicat que un ministre també té dret a ser crític amb els seus subalterns, "dins d'uns límits raonables". En aquest sentit, ha lamentat l'"estrès o les ofenses no intencionades" que hagués pogut generar, però ha assenyalat que l'informe no ha constatat cap situació d'insults, crits o "intimidació física".
Rishi Sunak, a l'ull de l'huracà
L'oposició havia reclamat a Sunal el cessament de Raab en reiterades ocasions, però des de Downing Street han aclarit a la BBC, que el líder del govern britànic no ha demanat res en aquest sentit al seu ministre, que durant els últims mesos ha estat una figura clau tant en la seva campanya per ascendir al poder com dins de l'Administració. Sunak va arribar a Downing Street, després del pas efímer de Liz Truss, amb la promesa d'una nova governança i de marcar distàncies amb els estils dels seus predecessors, en particular Boris Johnson. No obstant això, en els últims mesos s'ha vist embolicat ja en diverses polèmiques internes i els sondejos continuen donant un ampli avantatge al Partit Laborista de cara a futures eleccions.
Ara, Sunak es veu obligat a cobrir la vacant de Justícia que deixa Raab, una cartera que habitualment està reservada a polítics experimentats, encara que no necessàriament ha de nomenar un 'número dos' oficial del govern, ja que el càrrec de viceprimer ministre no és present en tots els gabinets.