El president de la cambra baixa del Canadà, Anthony Rota, ha dimitit per l'homenatge a un nazi ucraïnès. Es tracta de Yaroslav Hunka, que va combatre amb l'Alemanya nacionalsocialista durant la Segona Guerra Mundial i que va ser homenatjat la setmana passada a la Cambra dels Comuns. El combatent ucraïnès fou ovacionat, tal com es veu a les imatges que s'han viralitzat a les xarxes socials en els últims dies. L'advocat escocés Aamer Anwar és una de les persones que ha compartit el vídeo:
🧵1/8 Canada’s Parliament along with Trudeau & Zelensky gave a standing ovation to Yaroslav Hunka, a Ukrainian because he fought against the Russians in WW2, but he’d served in the Nazi’s Ukrainian 14th Waffen, aka SS Galincha. implicated in the mass murder of Jews & others pic.twitter.com/3i3TQ7yWYu
— Aamer Anwar✊🏾🏳️🌈#BlackLivesMatter (@AamerAnwar) September 25, 2023
"Amb gran pesar informo els diputats de la meva dimissió com a president de la Cambra dels Comuns", ha afirmat Rota en una intervenció —en la qual també ha assegurat haver exercit les seves funcions de la millor manera que ha pogut. I ha afegit: "La feina en aquesta cambra està per sobre de tots nosaltres, i per això he de dimitir". La renúncia entrarà en vigor a última hora de dimecres, amb l'objectiu de donar temps per preparar l'elecció del seu successor. Fins aleshores, seran els vicepresidents de la cambra els encarregats de supervisar les sessions i debats.
Les crítiques per l'homenatge a Hunka
La dimissió de Rota es produeix després d'haver rebut crítiques per part de totes les formacions parlamentàries, així com de membres del govern —com la ministra d'Exteriors, Mélanie Joly; o el mateix president, Justin Trudeau. Va ser divendres passat quan el Parlament canadenc va homenatjar Hunka, amb motiu de la visita de Volodímir Zelenski. L'home, de 97 anys, va formar part de la 14a Divisió de Granaders Waffen SS (coneguda com a Galitzia) durant la Segona Guerra Mundial. Es tractava d'una unitat voluntària que estava sota el comandament del cos de combat d'elit de les Schutzstaffel i que tenia com a objectiu lluitar contra la Unió Soviètica.
La polèmica va provocar que el president de la cambra baixa sortís a demanar disculpes, a retractar-se dels elogis a Hunka i a treure responsabilitat a qualsevol altre membre del Parlament. Però les crítiques no van ser només a escala nacional: des de Polònia han anunciat la posada en marxa dels tràmits per extradir l'home i determinar si va cometre crims tant contra la nació polonesa com contra els polonesos d'origen jueu. A més, Rússia ha aprofitat l'ocasió per criticar a Rota i a les autoritats canadenques —a qui acusen de connivència amb el nazisme.