El president de Romania, Klaus Iohannis, ha anunciat la seva dimissió aquest dilluns avançant-se així a un pla de destitució presentat pels partits de l'oposició d'extrema dreta. Posa fi al seu mandat abans de les eleccions presidencials, previstes per al mes de maig. Iohannis ha afirmat que presentava la seva renúncia per estalviar al país la crisi que es podria desencadenar en cas que el parlament votés, com s'esperava, a favor de la seva destitució. A través d'un comunicat, el president va anunciar "per a evitar-li aquesta crisi a Romania i als seus ciutadans, renuncio al càrrec de president de Romania. Deixaré el càrrec demà passat, 12 de febrer".
L'anunci de dimissió del president romanès coincideix amb l'aprovació d'una tercera sol·licitud per debatre al parlament la decisió de destituir-lo. Els intents de l'oposició per portar la qüestió al parlament han estat rebutjats en dues ocasions per raons de procediment. Tanmateix, aquest cop diversos partits nacionalistes i euroescèptics havien aconseguit reunir les signatures necessàries per iniciar el procés. Les noves eleccions presidencials estan previstes per al 4 de maig, per a la primera volta. Mentrestant, es preveu que el càrrec de president de la República i de l'estratègic Consell Nacional de Defensa sigui ocupat pel president del parlament. "Marxo per a evitar que Romania sigui la riota del món", ha dit Iohannis en el seu comunicat, ja que ha defensat que la votació parlamentària "és una mesura inútil" considerant que en qüestió de tres mesos ha de deixar la presidència de totes maneres. Iohannis ha argumentat que aquesta votació incrementarà la divisió interna a Romania i empitjoraria la imatge del país a l'estranger. "Ningú no entendria que es destitueixi un president abans d'unes eleccions presidencials", ha explicat.
Ingerència russa a les eleccions
El desembre passat, el Tribunal Constitucional de Romania va anul·lar la primera votació de les eleccions presidencials del 24 de novembre, que donava la victòria al prorús Calin Georgescu, per sospites d'ingerència russa a la campanya electoral. El mandat de Iohannis va acabar oficialment el 21 de desembre, però el Tribunal Constitucional de Romania li va demanar romandre al càrrec fins a l'elecció del seu successor, després que el mateix tribunal anul·lés la primera votació. Segons la justícia romanesa, una xarxa de 25.000 comptes de TikTok i grups de Telegram coordinats des del 2022 van amplificar la presència de Georgescu, amb el suport d'un milió d'euros en finançament extern, pagaments a influencers i tècniques avançades per evadir la detecció de bots. Un altre informe va indicar que s'havien registrat 85.000 ciberatacs contra Romania atribuïts a Rússia, amb l'objectiu de dividir la societat i promoure narratives antioccidentals.