Dinamarca s'ha ventilat la investigació del boicot al Nord Stream, sense obrir cap cas penal contra ningú. "La investigació ha portat les autoritats a concloure que hi va haver un sabotatge deliberat dels gasoductes. Tanmateix, s'estima que no hi ha base suficient per fer un cas penal a Dinamarca", han comunicat conjuntament la policia i els serveis d'intel·ligència danesos (PET) aquest dilluns. A principis de mes, la Fiscalia ja havia anunciat el tancament de la seva pròpia investigació apel·lant la manca de jurisdicció.
Les investigacions sobre el boicot dels gasoductes russos Nord Stream 1 i 2 el setembre del 2022 han sigut "complexes i àmplies", amb col·laboració de les autoritats daneses amb socis estrangers "rellevants" —sense especificar—. "El PET segueix l'evolució de l'escenari d'amenaces i ha posat en marxa, juntament amb altres autoritats de rellevància, les mesures necessàries per protegir la infraestructura crítica de Dinamarca", consta en el comunicat, en el qual es deixa clar que no hi haurà més explicacions sobre la decisió.
Qui va ser l'autor del sabotatge? Acusacions diverses
En total es van localitzar dues fugues a cada gasoducte, dues a la zona danesa i dues a la zona sueca, totes en aigües internacionals. Els governs afectats van parlar de "sabotatge" ben aviat, a més d'assenyalar la responsabilitat d'un actor estatal. Les tres principals fugues es van donar per acabades a principis d'octubre del mateix any, després d'assolir-se una pressió estable a les canonades, però la més petita va continuar activa uns dies més. Cap dels gasoductes estava en servei quan es van produir els accidents: el primer va interrompre els subministraments després que Rússia al·legués problemes tècnics, mentre que el segon mai va entrar en funcionament —ja que Alemanya el va bloquejar després del reconeixement rus a les autoproclamades repúbliques separatistes del Donbàs, el febrer del 2022—.
Tant els països afectats com la resta de la Unió Europea, els Estats Units i Rússia han parlat de sabotatge, tot i que difereixen de la possible autoria. Moscou ha acusat països "anglosaxons", fent referència a l'oposició nord-americana al projecte del Nord Stream. En la mateixa línia, un premi Pulitzer va acusar directament Washington del sabotatge. Finalment, la intel·ligència dels EUA va assenyalar un grup proucraïnès. Sigui com sigui, tant Suècia com ara Dinamarca han tancat la investigació sense apuntar directament contra ningú perquè "no hi ha base suficient per fer un cas penal a Dinamarca".