La primera ministra danesa ha fet una mostra d'unitat amb els líders de Groenlàndia a la primera visita a l'illa àrtica des de les renovades amenaces de Donald Trump d'adquirir el territori, dient als Estats Units: “No poden annexar un altre país”. Mentre parlava a bord d'un vaixell d'inspecció davant d'un helicòpter militar, amb el nou primer ministre de Groenlàndia, Jens-Frederik Nielsen, i el seu primer ministre sortint, Mute B. Egede, Mette Frederiksen va canviar del danès a l'anglès per abordar l'enfrontament diplomàtic amb l'administració Trump. “Es tracta de l'ordre mundial que hem construït junts a través de l'Atlàntic durant generacions”, ha destacat. “No es pot annexar un altre país, ni tan sols amb una discussió sobre seguretat internacional”.

Les seves paraules van sorgir després d'un viatge de sis hores al vaixell de patrulla oceànica HDMS Vædderen amb els dos líders groenlandesos, durant el qual també van observar la zona des d'un helicòpter. “Si volen reforçar la seguretat a l'Àrtic, com ens agradaria, fem-ho junts”, va declarar als Estats Units. Dinamarca i Groenlàndia “volen cooperar amb els Estats Units”, va dir. “Si volen tenir més presència a Groenlàndia, Groenlàndia i Dinamarca estan llestes. Si volen enfortir la seguretat a l'Àrtic, com desitgem, fem-ho junts”. Acusant els Estats Units de sotmetre Dinamarca i Groenlàndia a “pressions i amenaces”, ha destacat: “Què hem de creure sobre el país que hem admirat durant molts anys?”.

La primera ministra, Mette Frederiksen (esquerra), visita Greenland Business, l'organització empresarial més gran de Groenlàndia, juntament amb el recentment elegit cap de govern, Jens-Frederik Nielsen (dreta), a Nuuk, Groenlàndia / EFE

“Diàleg basat en el respecte”

Nielsen ha afirmat: “El diàleg és, per descomptat, el camí que cal seguir, però també genera una gran incertesa que no hi hagi diàleg ara. Per això és important un diàleg basat en el respecte”. Fent una crida a la unitat, el primer ministre de Groenlàndia va declarar: “A causa del que passa fora del país, ens hem de mantenir units. Tant dins del país com a la nostra relació amb els nostres aliats”.

Egede ha destacat que Groenlàndia volia cooperar amb els Estats Units en matèria comercial, però ha reafirmat els comentaris anteriors: “No estem en venda”. Mentrestant, a Brussel·les, el Departament d'Estat dels Estats Units, va dir que Marco Rubio, el secretari d'Estat dels EUA, havia reafirmat la “forta relació” entre EUA i Dinamarca durant una reunió amb Lars Løkke Rasmussen, el ministre d'Afers Estrangers danès.

Posteriorment, Rasmussen va declarar que havia aprofitat aquesta oportunitat per manifestar algunes coses en nom del regne danès. Va afegir: “Més concretament, aquestes reiterades declaracions del president nord-americà, amb la visió o ambició de controlar Groenlàndia, no són gens sostenibles. Han arribat a un punt en què, de fet, posen en dubte la nostra sobirania com a regne”.

Mette Frederiksen (esquerra) i Jens-Frederik Nielsen (dreta) a Nuuk / EFE

A diferència de la visita a Groenlàndia de la setmana passada del vicepresident nord-americà, J. D. Vance (que, després d'una protesta diplomàtica, es va limitar a la base militar nord-americana de Pituffik i no va involucrar representants groenlandesos o danesos), Frederiksen va ser rebuda a l'aeroport per Egede i es va dirigir directament a la capital, Nuuk, on es va reunir amb Nielsen.

La visita de Frederiksen ha estat inicialment criticada per membres de la coalició governant pel fet que el nou govern encara no ha estat aprovat oficialment. Tanmateix, abans de la seva arribada, Nielsen va declarar: “Dinamarca és el nostre soci més proper i és natural que ens reunim com més aviat millor”. L'última vegada que Frederiksen va ser a Groenlàndia va ser el març del 2024 en una visita conjunta amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!