Les autoritats daneses han intercanviat missatges amb l’equip del president electe Donald Trump i han expressat la seva voluntat de discutir l'augment de la presència militar dels Estats Units a Groenlàndia. Així ho ha explicat Axios, el mitjà nord-americà que ha assegurat en exclusiva que Dinamarca valora l’increment de la seguretat a l’illa. La primera ministra del país escandinau, Mette Frederiksen, i el seu homòleg groenlandès, Múte Egede, s’han reunit aquest divendres a Copenhaguen per discutir la situació. Ambdós mandataris han assegurat en una roda de premsa que estan disposats a mantenir una reunió amb el magnat republicà, però el que revela Axios és que les converses sobre l’increment de les tropes nord-americanes a Groenlàndia ja s’estarien produint

El govern danès vol convèncer Trump, fins i tot a través de missatges al seu equip, que els seus problemes de seguretat es poden abordar sense reclamar Groenlàndia per als Estats Units amb l’ús de la força. Axios assegura que l’administració del país europeu ha descartat completament la venda de l'illa, tot i que s’ha mostrat disposada a debatre “altres peticions”. Els EUA ja tenen una base militar a Groenlàndia i un acord de defensa amb Dinamarca des del 1951, en virtut del qual es podria discutir fàcilment un augment de les tropes nord-americanes.

La negativa de Trump a descartar l’ús de la força per prendre el control de Groenlàndia aquest dimarts va ser una amenaça d'envair un aliat de l'OTAN. Les declaracions van agafar desprevingut a l’executiu danès i la resta d’administracions europees. Ningú a Copenhaguen s'hauria pogut imaginar que el magnat amenacés un aliat estratègic, ja que consideren als Estats Units un dels seus socis més propers. El desgel provocat pel canvi climàtic està obrint camins a l'Àrtic i també facilita l'explotació de valuosos minerals, claus en l'elaboració de tecnologia i armament. Trump ha declarat repetidament que controlar l’illa danesa és necessari per a la seguretat nacional davant l’amenaça de Rússia i la Xina.

Per la seva banda, el secretari d’Estat dels EUA, Anthony Blinken, ha afirmat que "òbviament" la proposta de Trump "no és bona" i amb la mateixa certesa ha deixat clar que "no passarà". Però la insistència del magnat preocupa a danesos i groenlandesos, més encara quan el seu fill Donald Trump Jr ha viatjat fins a l’illa amb una gorra amb el lema Make America Grate Again (Que Amèrica torni a ser gran). Durant la Guerra Freda, Groenlàndia va tenir un paper clau per la seva posició estratègica, ja que formava part d'un sistema d'alerta per detectar submarins i míssils soviètics. Ara, la qüestió és si el republicà es conformaria amb un acord de defensa o si, per contra, la seva veritable missió és convertir-se en el primer president en 80 anys a afegir un nou territori per als Estats Units.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!