Després de Polònia, Finlàndia, Bulgària i els Països Baixos, ara li ha tocat a Dinamarca. L'empresa russa subministradora de gas Gazprom ha anunciat que, a partir d'aquest dimecres 1 de juny, tallarà el subministrament a la principal proveïdora d'aquest servei al país danès, Orsted. Una altra de les companyies afectades serà Shell Energy Europe, que proporciona gas a Alemanya. La decisió de Rússia respon, argüeixen, al fet que aquestes empreses s'han negat a pagar en rubles aquest subministrament de gas que, fins ara, els proporcionaven. Les companyies que s'han vist afectades per aquest tall sobtat sostenen, alhora, que si paguessin en la moneda russa estarien infringint les sancions imposades per la Unió Europea, un fet que els podria comportar "excessius riscos financers".
Orsted ja va fer pública la seva decisió de no pagar en rubles aquest dilluns i així ho ha traslladat a Gazprom Export. En un comunicat, l'empresa danesa explicava que "no existeix cap obligació legal en virtut del contracte" que estipuli el pagament en rubles i ja alertaven que eren conscients del "risc" que això implicava: "Hi ha la possibilitat que Gazprom deixi de subministrar gas a Orsted, però això seria un incompliment del contracte". Aquest dimarts, el conseller delegat d'Orsted, Mads Nipper, ha refermat la posició de negar-se a canviar de divisa per pagar el gas que proporciona Rússia i ha detallat que s'han estat "preparant" per a aquest escenari.
Dinamarca, preparada per aquesta situació
En concret, des de la companyia de Dinamarca subratllen que "com que no hi ha cap gasoducte que vagi directament de Rússia a Dinamarca, no poden tallar directament el subministrament de gas a Dinamarca i, per tant, el país encara en podrà obtenir" per altres vies. Aquestes altres opcions passen per comprar més al mercat europeu. Per a més inri, en les darreres setmanes han estat omplint les seves instal·lacions d'emmagatzematge de gas a Dinamarca i Alemanya per poder garantir el subministrament del mateix. Des d'Orsted, també fan una crida a "reduir la dependència del gas rus" i "potenciar la transició ecològica del sector energètic a Europa".
Rússia segueix ferma en el decret que va signar Vladímir Putin segons el qual els països estrangers que siguin "inamistosos" estiguin obligats a pagar en rubles el subministrament de gas. Per fer-ho, els insten a obrir dos comptes a Gazprombank. Al primer dels comptes, els estats han d'ingressar els diners en euros o dòlars. Posteriorment, la Borsa de Moscou transforma aquesta divisa en rubles i transfereix aquesta quantia en aquesta moneda al segon compte en aquesta entitat. El Kremlin afirma que prop de la meitat dels importadors estrangers del seu gas tenen ja comptes a Gazprombank, que és el mecanisme escollit per Rússia per poder fer aquesta transició a rubles.