La visita del vicepresident JD Vance a Groenlàndia ha deixat un rastre d’inquietud en l'illa àrtica i en el país del qual depèn territorialment, Dinamarca. Si bé el segon càrrec més important dels Estats Units ha descartat la utilització de la força per complir els objectius d’annexió, sí que ha deixat clar que no cediran en la seva pretensió de què els groenlandesos acabin escollint als nord-americans com a socis, argumentant que només els EUA poden garantir tant la seva sobirania com la seva seguretat, especialment davant les amenaces de Rússia i la Xina a l’Àrtic. Vance també va criticar durament Dinamarca per no haver fet “una bona feina” en la protecció de Groenlàndia, acusant-la de descuidar tant la seguretat com les necessitats del poble groenlandès. El ministre danès d’exteriors, Lars Løkke Rasmussen, ha criticat el to de Vance -”així no es parla amb un aliat proper”, ha dit-, però s’ha mostrat obert a negociar una major presència militar dels Estats Units a l’Illa, sempre que es respecti l’acord actual pactat en 1951. "(L'acord) Ofereix una àmplia oportunitat perquè els Estats Units tinguin una presència militar molt més forta a Groenlàndia. Si això és el que desitja, parlem-ne”, ha declarat.

L’acord de defensa de 1951

El Govern de Dinamarca coincideix amb els Estats Units que l'statu quo actual sobre Groenlàndia "no pot seguir així" atesa la tensió desencadenada des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, però també és de l'opinió que els termes de l'acord pactat el 1951 segueixen concedint el marge de maniobra suficient per resoldre la crisi diplomàtica oberta entre Washington i Copenhaguen. Rasmussen es refereix a l’acord de defensa dels Estats Units i Dinamarca de 1951, conegut com l’Acord de Defensa de Groenlàndia, que va establir les bases per la cooperació militar a l'illa, que en aquells temps era una colònia danesa. Segons aquest acord, els Estats Units tenen dret a mantenir les seves bases militars a Groenlàndia i establir noves bases o “zones de defensa” si l’OTAN ho considera necessari. Rasmussen ha recordat en el seu missatge publicat a la xarxa X que els Estats Units van arribar a disposar de 17 bases i instal·lacions a Groenlàndia en 1945. L’acord incloïa llibertat de moviment dins d’aquestes àrees per a les forces nord-americanes. Tot i que permet una àmplia presència militar estatunidenca, l’acord estipula que aquesta no pot infringir la sobirania danesa sobre Groenlàndia.

“Podem fer molt més”

"Podem fer molt més, molt més, dins del marc actual. Aprofitem-ho i fem-ho junts", ha afegit el ministre d'Exteriors, que no obstant ha rebatut les declaracions de Vance en les que acusa Dinamarca d’haver actuat amb permissivitat sobre la seguretat de l’illa. "Això és perquè tots coincidim que l'Àrtic", va respondre Rasmussen, "havia de ser una zona de baixa tensió, però és veritat que aquest moment s'ha acabat: l''statu quo' no és una opció". Rasmussen ha recordat recents inversions multimilionàries de seguretat al territori i que Groenlàndia és part de l'OTAN i està coberta per les "garanties de seguretat" que ofereix l'Aliança Atlàntica”.

"Per la seguretat del món"

Trump no ha deixat d’insistir que els Estats Units necessiten prendre el control de Groenlàndia, una illa estratègicament situada, per la seva seguretat, i també per la seguretat del món. "Crec que arribarem tan lluny com hàgim d'arribar. Necessitem Groenlàndia i el món necessita que tinguem Groenlàndia, inclosa Dinamarca", va dir el magnat aquest dimecres, que va insistir que la capital del territori autònom danès, Nuuk, està més a prop de Nova York que de Copenhaguen. Però les ambicions dels Estats Units xoquen tant amb el sentiment històric de pertinença que Groenlàndia genera en part de la població danesa i amb els interessos independentistes de part de la població de l'illa. Però els Estats Units, com va deixar anar Vance, confien que els groenlandesos acabin independitzant-se de Dinamarca, a través d’un referèndum d’autodeterminació, i després poder convèncer-los que el millor pel país és convertir-se en un estat associat dels Estats Units.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!