Dinamarca serà el primer país a posar un impost al CO₂ de la ramaderia, de fins a 100 euros per vaca. Així ho ha anunciat el govern danès, després de rebre una proposta al febrer d'un grup d'experts que tenia l'encàrrec d'ajudar el país a reduir pel 2030 les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 70% respecte dels nivells del 1990. Cal tenir en compte que Dinamarca és un important exportador de carn de porc i lactis.
🚜 Els fertilitzants agrícoles són pitjors de l'esperat per al medi ambient
El govern danès va arribar dilluns a la tarda a un ampli acord amb els agricultors, la indústria, els sindicats i els grups ecologistes sobre aquest projecte de llei vinculat al camp, la principal font d'emissions de diòxid de carboni del país. "Serem el primer país del món a introduir un veritable impost sobre el CO₂ al camp. Altres països s'hi inspiraran", ha dit el ministre d'Hisenda, el socialdemòcrata Jeppe Bruus. Encara cal que sigui aprovat pel Parlament, però els experts confien que el projecte de llei s'aprovi després de l'ampli consens.
Acord ampli amb els agricultors a Dinamarca
L'acord proposa gravar 300 corones daneses (uns 40 euros) per tona de CO₂ a partir del 2030, pujant fins a 750 corones (uns 100 euros) el 2035. Això sí, els agricultors tindran dret a una deducció de l'impost sobre la renda del 60% (a més d'altres subvencions), cosa que significa que el cost real per tona de CO₂ serà d'unes 120 corones (16 euros) al principi i pujarà fins a 300 corones el 2035. Si cada vaca emet unes sis tones de diòxid de carboni a l'any, això vol dir que a partir del 2030 es pagaran uns 100 euros per vaca —el 2035, uns 240 euros—. La mesura podria fer incrementar el preu del quilo de carn picada en dues corones (30 cèntims), segons la ministra d'Economia, Stephanie Lose —actualment, el quilo de carn picada va a uns 9,40 euros per quilo.
Els agricultors danesos havien expressat preocupació perquè els objectius climàtics de Dinamarca els obliguessin a reduir la producció i llocs de treball, però finalment han valorat positivament l'acord i han assegurat que els permetrà mantenir el negoci. "L'acord aporta claredat quan es tracta de parts importants de les condicions dels agricultors", ha comunicat el grup L&F, de la indústria agrícola del país. En canvi, a altres països sí que hi ha hagut problemes: a països com Nova Zelanda han descartat aquest mes implementar un impost similar, després de les crítiques dels agricultors a la mesura.