La Direcció General d'Energia de Dinamarca ha declarat aquest dimarts l'emergència als sectors elèctric i gasístic després de detectar-se en les últimes hores tres fugues als gasoductes russos Nord Stream 1 i 2. "La ruptura de les canonades passa rares vegades, per això veiem motiu per augmentar el nivell d'emergència com a resultat dels fets ocorreguts l'últim dia. Volem assegurar la vigilància minuciosa de la infraestructura crítica per reforçar la seguretat de subministrament", consta en un comunicat. L'anunci suposa la pujada al nivell taronja, el segon més alt en una escala de cinc, la qual cosa implica que es comunicaran "mesures concretes" que les empreses dels sectors gasístic i elèctric han d'implementar "per augmentar la seguretat de, per exemple, plantes, edificis i instal·lacions".

Les autoritats daneses han informat inicialment d'una fuga al Nord Stream 2 en aigües daneses al Bàltic i, posteriorment, d'altres dues al Nord Stream 1, una en aigües d'aquest país nòrdic i una altra en les de la veïna Suècia, a prop de l'illa de Bornholm. Ambdós gasoductes estan fora de servei: fa setmanes que el Nord Stream 1 està detingut després d'al·legar Rússia una fuga d'oli a l'única estació compressora russa que encara operava; l'altre no va estar en funcionament mai, en suspendre Alemanya el procés d'aprovació poc abans de la intervenció militar russa a Ucraïna.

Per la seva banda, el Kremlin s'ha mostrat "molt alarmat" pels danys que han patit simultàniament les canonades i no ha descartat "cap versió" sobre les causes dels fets. "No es pot descartar cap versió", ha dit el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, que ha agregat que per ara és "evident" que les instal·lacions han patit danys però es desconeix la causa.

Prohibida la navegació i vols a prop de la zona

La Marina danesa ha decretat una ordre que prohibeix la navegació en un radi de cinc milles al voltant de les zones de les fugues i els vols en una àrea d'un quilòmetre. "No s'estima que hi pugui haver conseqüències per a la seguretat o la salut fora de les zones prohibides. Això també regeix per als habitants de Bornholm i de Christiansø (illes daneses bàltiques)", va advertir la Direcció General d'Energia. Segons aquest organisme, és "massa aviat" per dir alguna cosa sobre les causes de les fuites.

Nord Stream AG, la gestora de la infraestructura amb seu a Suïssa, ha confirmat també aquest dimarts una "caiguda de la pressió" en ambdós fils del Nord Stream 1, després d'haver-se detectat un problema similar a l'altre gasoducte. "Les autoritats i el Govern segueixen la situació amb deteniment i mantindran informada de forma contínua la població", ha dit a l'agència Ritzau el ministre d'Energia danès, Dan Jørgensen.

No es pot preveure quan es restauraran els gasoductes

L'operadora dels gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2 ha assegurat que no pot preveure quan es restauraran les fugues. "Els danys ocorreguts simultàniament en tres fils de gasoductes d'alta mar al Nord Stream el mateix dia no tenen precedents. Encara no és possible estimar el moment de la restauració de la infraestructura de transport de gas", ha dit Nord Stream AG, amb seu a Suïssa.

Les amenaces russes

El passat 5 de setembre Rússia va anunciar que mantindrà interromput el subministrament de gas a través del gasoducte Nord Stream 1 fins que la Unió Europea (UE) aixequi les sancions contra Moscou. Així ho va assegurar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en una compareixença recollida per l'agència de notícies russa Interfax. De fet, Moscou culpa Occident del recent tancament del gasoducte, argumentant que les sancions imposades per la UE han dificultat l'arribada de materials essencials per a les tasques de manteniment.