Nova topada diplomàtica entre la Xina i Taiwan. I aquest cop, la topada ha estat literal. I és que ambdós països s'han acusat "d'atacar amb violència" a membres del seu personal a les llunyanes illes Fiji.
El Ministeri d'Assumptes Exteriors taiwanès ha indicat aquest dilluns que el passat 8 d'octubre, dia nacional del país, dos diplomàtics xinesos van entrar "per la força" a l'oficina de representació taiwanesa a les Fiji, van fer fotografies dels assistents, van negar-se a abandonar la seu i "van atacar físicament el personal".
El viceministre d'Exteriors taiwanès, Harry Tseng, ha afirmat que la Policia local va arribar al lloc dels fets uns 20 minuts més tard per "emportar-se els esvalotadors", i ha assegurat que no és la primera vegada que passa un incident d'aquestes característiques.
Per la seva banda, l'Ambaixada de la Xina a Fiji ha respost avui a les acusacions i ha assegurat en un comunicat que l'acusació és "inconsistent amb els fets", i que "va ser el personal de l'oficina taiwanesa que va provocar el de la nostra Ambaixada en una zona pública causant lesions a un diplomàtic".
El portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinès Zhao Lijian ha afegit que el personal taiwanès "va desplegar descaradament banderes nacionals falses" (amb relació a la bandera de Taiwan) violant l'anomenat principi d'"una sola Xina", el qual exigeix que els països amb els quals Pequín manté relacions diplomàtiques no les tinguin amb Taiwan.
Oceania, un escenari de batalles diplomàtiques
Oceania ha estat des de fa anys un escenari de batalles diplomàtiques entre Pequín i Taipei. Certament, les Fiji van establir relacions diplomàtiques amb la Xina el 1975, cinc anys després de declarar la seva independència, sent la primera nació insular del Pacífic en fer-ho.
Però és habitual que les illes del Pacífic avaluïn cada cert temps les seves polítiques exteriors i, ocasionalment, canviïn el reconeixement diplomàtic entre Pequín i Taipei, depenent de l'avantatge i 'regals' que els hi proporcionen els dos governs. Per ara, vuit estats reconeixen la Xina, i sis donen suport a Taiwan.
Preparatius per a la invasió de Taiwan
L'episodi es produeix en un moment d'alta tensió entre tots dos països després què el diari hongkonguès South China Morning Post informés diumenge que "Pequín està avançant en la militarització de la seva costa sud-est per preparar-se per a una possible invasió de Taiwan".
Segons fonts d'aquest rotatiu, l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL) xinès ha desplegat allà míssils hipersònics d'abast mitjà DF-17, que segons el diari proxinès Global Times poden jugar "un paper important a l'hora de frenar forces estrangeres com els Estats Units, Japó, Corea del Sud o Austràlia si intenten interferir en els assumptes interns de la Xina".
Per la seva part, el president xinès, Xi Jinping, va exhortar la setmana passada a les tropes xineses a estar "llestes per al combat" com la seva "funció i responsabilitat principal", i va afirmar que "un país fort es defineix per un Exèrcit fort que pugui guanyar".