Una diputada israeliana ha demanat reconèixer la independència de Catalunya, després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi anunciat que reconeixerà l'estat de Palestina el 28 de maig. Es tracta de Sharren Haskel, del partit de dretes Nova Esperança —fundat per un exministre del Likud, el partit de Benjamin Netanyahu—, que s'ha adreçat al govern israelià per "respondre a Espanya amb la mateixa moneda". "He enviat una carta exigint el reconeixement del País Basc i Catalunya com a països independents", ha dit en una piulada.
Haskel ha considerat que "no és possible que Espanya declari que l'obligació de la comunitat internacional és donar resposta a la demanda d'un poble que reclama la independència, amb una cultura, una llengua i unes característiques úniques, i ignori la demanda d'un poble local independent que demana la independència". "L'estat d'Israel és l'únic model del món on els nadius de la terra, que van ser expulsats i perseguits durant generacions, van tornar a la seva terra i pàtria i van establir una llar nacional que va fer reviure la cultura, la religió i la llengua. L'estat d'Israel hauria de portar la llum i l'esperança a altres pobles que demanen la seva independència", ha conclòs.
En la carta, la diputada demana al govern israelià que en la pròxima reunió de l'executiu "se sotmeti a votació la independència de Catalunya, el País Basc, Galícia, Andalusia, Lapònia, Còrsega, Bretanya i altres regions i illes del món, que busquen exercir el seu dret a l'autodeterminació". "La ferma posició del ministre d'Afers Exteriors (Eli Cohen), en resposta a les demandes del govern autonòmic d'Espanya, requereix que Israel doni suport al dret d'aquestes regions i altres similars a l'autodeterminació. El nostre suport a la seva independència a l'escenari internacional enfortirà la seva lluita per la independència i l'autodeterminació", ha afegit.
Haskel també ha sol·licitat a Netanyahu que "continuï la política exterior clara i consistent d'Israel en suport de l'autodeterminació d'altres nacions". "Igual que hem donat suport als esforços democràtics d'altres nacions, hem de donar suport també els drets de les nacions sense estat, com Catalunya, el País Basc, Galícia, Andalusia, Lapònia, Còrsega, Bretanya i altres", ha dit. En aquesta línia, ha assenyalat que el Ministeri d'Afers Exteriors d'Israel "ha estat en contacte amb els líders d'aquestes nacions, que han expressat el seu desig de mantenir relacions bilaterals i una cooperació basada en valors democràtics". "La seva lluita per la independència no és només una qüestió d'autodeterminació, sinó també un reflex de la nostra pròpia història i principis", ha indicat, abans d'afegir que Cohen ha actuat fins ara amb "fermesa i claredat". "Ara és el moment de traduir aquests principis en acció i reconèixer oficialment el seu dret a l'autodeterminació. Estic segura que la seva decisió enviarà un missatge clar de suport a la seva lluita per la independència i l'autodeterminació", ha conclòs.
La reacció d'Israel a l'anunci de Sánchez
Aquest dimecres, Netanyahu es va emprenyar amb el reconeixement espanyol de Palestina i va assegurar que es tracta d'un "premi al terrorisme". En un breu missatge difós a les xarxes socials, el primer ministre d'Israel ha criticat l'anunci de l'estat espanyol, Irlanda i Noruega de reconèixer l'estat palestí i ha dit que "a aquesta maldat no se li pot donar un país" —en referència als palestins.
El ministre de Relacions Exteriors, Israel Katz, va cridar a consultes els ambaixadors a l'estat espanyol, Irlanda i Noruega per l'anunci. "Han decidit concedir una medalla d'or als assassins de Hamàs", va expressar en un comunicat, on va afegir que els tres països "tenen la intenció d'enviar un missatge als palestins i al món sencer: el terrorisme val la pena". També va amenaçar de "greus conseqüències" pel reconeixement oficial.