Després que el passat dimecres Nicola Sturgeon, exprimera ministra d'Escòcia, dimitís, el seu partit, l'Scottish National Party (SNP), podria fer un replantejament total dels seus plans per la independència escocesa. Segons informa The Guardian, els dirigents de l'SNP estarien estudiant si revisar el full de ruta que havia impulsat Sturgeon respecte a la independència d'Escòcia, en especial, enfocar les següents eleccions com un referèndum de facto.
Stephen Flynn, un diputat de l'SNP, ha afirmat que la conferència especial que se celebra al març sobre el pla d'Sturgeon s'hauria d'ajornar per permetre al nou líder exposar les seves intencions al respecte. "Crec que és raonable que premem el botó de pausa en aquesta conferència i donem l'oportunitat al nou líder d'exposar la seva visió", ha declarat. No és l'únic que vol posar el fre al pla de l'exprimera ministra, Mike Russell, president del partit, ha afirmat: "Hi ha una pregunta sobre si això s'ha de posposar mentre el líder entra al seu lloc".
La proposta de full de ruta d'Sturgeon ha estat criticada anteriorment per alguns membres destacats del partit, com el mateix Flynn. Justament, la conferència estava plantejava per aprovar aquest pla, envoltat de controvèrsia dins i fora del partit. Ara que Sturgeon abandona la primera línia política, és una oportunitat pels detractors de la seva proposta per presentar una alternativa. "Personalment, crec que aquesta conferència del partit s'hauria d'aturar, per raons òbvies. Crec que el nou líder hauria de tenir l'oportunitat i, de fet, l'espai per exposar la seva posició, els seus valors i les seves intencions per endavant", va dir després de la dimissió Flynn.
Reunió de l'SNP per organitzar la successió
El comitè executiu de l'SNP es reuneix aquest dijous per planificar el procés de successió d'Sturgeon. L'SNP no té un successor clar, encara que entre els possibles aspirants figuren el viceministre principal, John Swinney; la responsable de Finances escocesa, Kate Forbes, així com Angus Robertson, antic líder de l'SNP a la Cambra dels Comuns.
Una dimissió sorpresa
Qui ha estat una de les polítiques més influents, va dimitir per sorpresa el passat dimecres. Sturgeon va afirmar que havia estat una decisió "molt difícil" que va prendre "per amor" a Escòcia i a la independència. "Podria haver continuat", va dir, però immediatament es va preguntar: "Estic actuant bé pel país, pel meu partit i per la causa independentista a què he dedicat la meva vida?".
Després de gairebé tres dècades en política i blanc de crítiques en les últimes setmanes per la seva reforma de la Llei de Reconeixement de Gènere —que el govern britànic va bloquejar—, Sturgeon va assegurar en una declaració a la seva residència oficial que no és una decisió que obeeixi a "pressions a curt termini", sinó que és una decisió "ben madurada".