El pròxim 10 de setembre està programat el primer debat entre Donald Trump, candidata republicà a la presidència estatunidenca, i Kamala Harris, candidata demòcrata i vicepresidenta. Tanmateix, no és segur que aquest debat s'acabi materialitzant, ja que els equips de campanya dels dos candidats no es posen d'acord amb les normes pel mateix. En especial si, com en l'anterior debat per les eleccions de novembre, es tancarà el micròfon del candidat que no tingui el torn de paraula. Els republicans volen, però els demòcrates s'hi neguen en rotund. Per què es dona aquest estira-i-arronsa?
La norma de silenciar el micròfon del candidat que no té el torn de paraula va ser idea original de l'equip de campanya de Joe Biden, que cercaven que les invectives i comentaris de Trump no engolissin les intervencions del demòcrata, qui ja es va presentar en baixa forma. Tanmateix, Harris és un candidat diferent, més enèrgica i ràpida en la contrarèplica. A més, darrerament, diverses veus republicanes han mostrat la seva preocupació pels discursos del seu candidat, on acaba desbarrant més del normal. Segons analistes consultats per la BBC, els republicans també volen aprofitar que en l'anterior debat, amb els micròfons tancat, Trump va donar una imatge més sòbria i presidenciable.
Per la seva banda, els demòcrates consideren que deixar els micròfons té el potencial de mostrar als espectadors un Trump més sense filtre, fins i tot malhumorat, que seria audible durant tot el temps que parlés Harris. "El nostre enteniment és que els responsables de Trump prefereixen el micròfon silenciat perquè no creuen que el seu candidat pugui actuar com a presidencial durant 90 minuts pel seu compte", ha declarat un portaveu de la campanya demòcrata.
Trump tracta de retallar distància
El canvi de candidat dels demòcrates, lluny de quedar com un moviment improvisat i desesperat, s'ha convertit en la seva millor carta de cara a les eleccions de novembre. Harris està seduint a votants en estat clau i s'està posicionant per davant de Trump. El marge entre tots dos segueix sent molt ajustat i els sondejos queden lluny de mostrar uns comicis clarament decantats per un candidat o l'altre. En aquest context, la campanya republicana ha premut l'accelerador i només aquesta setmana preveu visitar quatre estats, diverses claus per a la victòria: Virgínia, Wisconsin, Michigan i Pensilvània.
Harris el supera de moment per 3,4 punts percentuals als sondejos en l'àmbit nacional. Segons la mitjana d'enquestes elaborada pel web FiveThirtyEight, recull el 47,1% de les intencions de vot, una xifra que des de fa setmanes es manté sense sobresalts en augment.